Det kan bli tomt på Stockholms scener

Både Stadsteatern och Dramaten renoverar

Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm.

I december stänger Stockholms stadsteater för bland annat stambyte. Man räknar med att öppna hösten 2020 och fram till dess spelar man på Södra Teatern, Årsta Folkets hus och Teater Giljotin.

Allt under förutsättning att renoveringen håller tidsplanen, men pressansvariga Linda Laine på fastighetskontoret säger samtidigt (Byggindustrin 8 oktober) att all upphandling ännu inte är klar.

Stammarna ska också bytas i Dramatenhuset, som stänger i maj 2019 och räknar med att klara av renoveringen till årsskiftet samma år. Under tiden finns Elverket och ett samarbete med Galeasen.

Likväl lär Stockholms två största institutioner producera färre föreställningar under en längre tid.

Och beroende på det politiska styret i Stockholm är det osäkert hur finansieringen av stadsteatern och friscener kommer att se ut den kommande mandatperioden.

Kungliga Operan skulle enligt den första tidsplanen stänga 2020, för att åter flytta in i december 2023.

Nu beräknas utflytten ske först 2022, dessutom återstår en del oklarheter vad de en gång anslagna 2 miljarderna ska användas till. Kjell-Åke Averstad, i samma artikel, projektägare på Fastighetsverket med erfarenheter från Citybanan (kanske inte en självklar merit för att styra ett operahus ombyggnad) säger att mycket ”handlar om upprustning men vissa delar kan även komma att byggas om”. Det kanske bara till slut bidde en tumme.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.