Muslimer fick betala för det fejkade brevet

”The trojan horse affair” har väckt debatt i Storbritannien

2013 skickades ett anonymt brev till Birminghams kommun som avslöjade hur extrema islamister konspirerade för att ta över skolorna i staden. Den påstådda komplotten blev en nationell skandal i Storbritannien och spred oro även utanför landets gränser.

Nu granskas skandalen i The trojan horse affair, ett udda samarbete mellan Serial, The New York Times och Hamza Syed, en Birminghamfödd läkare som blivit journaliststudent. Syeds personliga engagemang som brittisk muslim eldar på granskningen, men sätter också käppar i hjulet. Den alltmer suddiga gränsen mellan aktivism och journalistik får hans parhäst, rutinerade Brian Reed (känd från S-Town), se till att upprätthålla.

Syed tror redan från början att det anonyma brevet är fejk, och får bekräftat att brittiska myndigheter också tidigt insåg det. Ändå fortsatte de agera på det påstådda hotet.

Spåren från brevet leder i själva verket tillbaka till komplexa interna konflikter på skolor i Birmingham. Skolassistenter hävdar att en rektor fejkat uppsägningsbrev från dem, för att bli av med dem. Det blir en rättssak, men plötsligt dyker ”trojanbrevet” upp och tycks stödja delar av rektorns problembeskrivning. Misstanken, som är svår att bevisa, är att rektorn låg bakom allt. Snurrigt? Minst sagt.

Syed och Reed är öppna med problemen de stöter på (få vill prata) och sin egen växande frustration. ”Trojanbrevets” islamistiska konspiration må vara fejk, men religiös extremism, sexism och homofobi existerar. Samtidigt har brevet utnyttjats politiskt och vanliga muslimer tvingas betala för den ökande islamofobin.

Sedan The trojan horse affair släpptes i februari har den toppat poddlistor och hyllats, men också fått syrlig kritik i brittiska medier för att den anses förminska ett verkligt hot. Syeds och Reeds huvudpoäng, att ”trojanbrevet” behöver utredas ordentligt, har däremot mötts av tystnad.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.