”Jag var en outsider på en outsider-ö”

Somar Al Naher är ny krönikör på Aftonbladet kultur

Somar Al Naher är ny krönikör på Aftonbladet kultur.

Välkommen till oss som krönikör! För den som inte har stenkoll på dig – vem är du?

– Tack! Jag är uppvuxen på Gotland, ö-livet har präglat min personlighet, jag var liksom outsider på en outsider-ö. Men mina föräldrar är från Irak och är i sin tur präglade av åren i irakiska/kurdiska motståndsrörelsen. Det har format mig mycket, man blir upprorisk och mindre rädd tror jag.

– De senaste åren har jag bott i Beirut. Jag kom hem precis innan pandemin slog till så det känns som om jag varit borta i flera år från svenska samhället, en del vänner har jag inte hunnit träffa sen 2017.

– I Aftonbladet har jag tidigare skrivit på ledarsidan.

Vad kan läsaren vänta sig, har du några favoritämnen?

– Jag spanar mycket på Mellanöstern, följer debatterna där och kulturlivet. Det är så häftigt med motstånd som tar sig i uttryck genom konsten. Jag avskyr när skribenter i Sverige slentrianmässigt skriver efter en terrorattack att ”det är ett hot mot vårt sätt att leva och vår kultur”. Nej, hatarna vill krossa all kultur som utmanar, det finns inget ”vårt” här.

– Sen upptas jag väldigt mycket av mänsklighetens relation till arbete, meningen eller avsaknaden av mening med det.

Vad saknar du på svenska kultursidor?

– Utblick mot omvärlden. I Beirut upptäckte jag så otroligt många nya konstnärer och jag önskar att en liten del kunde nå svenska läsare, för via kulturuttrycken kan vi tala med varandra. En av mina absoluta favoriter som jag upptäckte av en slump är Annie Kurkdjian, en libaneisk-armenisk konstnär.

– Men jag måste också säga att kulturlivet i Sverige har blivit så mycket bredare. Förra helgen såg jag en utställning av Wael Shawky som ”Folk i Skärholmen” bland annat varit med och tagit hit. I helgen ägde Stockholms arabiska filmfestival rum och så är jag sugen på att se Irakisk Kristus på teater Galeasen. Det kanske inte alltid syns på kultursidorna men kulturen i Sverige blomstrar.

Din första text handlar om svensk hiphop. Är det en favoritgenre inom kulturen?

– Nja, jag har en komplicerad relation till hiphop. Jag älskar musiken och fascineras över att kulturvärlden ser ner på den, jag upplever att lyssnare ses som mindre värda. Jag är ingen storkonsument längre men svensk hiphop är kreativ!

– När jag var liten gick vi mycket på dansföreställningar så det är också en kär kulturgenre, jag ska snart se balett på Operan.

Till sist: Vad önskar du dig allra mest just nu?

– Att jag ska få lägga mer tid att läsa och gå på teater och mindre tid på jobb och vabb.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln