Viktiga böcker tillåts ruttna bort i arkiv

Internationella biblioteket har bistått med litteratur på mängder av språk

435 bibliotek har lagts ner i Sverige de senaste två decennierna.

Det är lördag kväll och jag befinner mig vid Stadsbiblioteket med några vänner. I den runda byggnaden med högt tak lyser lamporna trots att det är stängt och jag får en stark impuls att gå in. Istället fortsätter vi till falafelstället utanför. Det känns som att den här delen av staden har sett likadan ut så länge jag kan minnas och därför blir jag förvånad när lokalen bredvid står tom, en butik som brukade sälja kontorsmaterial där man genom åren köpt en och en annan penna och anteckningsblock.

Biblioteken har varit dit jag har kunnat gå när jag inte haft någon annanstans att ta vägen, särskilt när jag har haft ont om pengar. Det är en av de få platserna i staden som inte kräver inträde eller bemöter dig som en kund. I takt med att viktig samhällsservice stängts ner i förorter och på landsbygden har biblioteken blivit alltmer som medborgarkontor dit människor söker sig för att skriva ut viktiga dokument eller söka jobb, där ungdomar hänger med sina vänner.

 

Men snart finns kanske inte heller biblioteken kvar. Tidigare i år skrev Patrik Lundberg om hur 435 bibliotek lagts ner i Sverige de senaste två decennierna. Ett av dem är Internationella biblioteket, tidigare ett av Europas största folkbibliotek för litteratur på olika språk. Beslutet är ologiskt – var femte person i landet är utrikes född.

Nedläggningen av biblioteket är bara ett i raden av katastrofala beslut i regionen.

För några år sedan förlorade biblioteket finansiering från region Stockholm och det beslutades att det skulle slås samman med Kungsholmens bibliotek. Det blågröna styret med Jonas Naddebo (C) i spetsen har hela tiden kallat nedläggningen av biblioteket för en satsning och en flytt.

Tack vare initiativet ”Rädda Internationella biblioteket” och avgiftsfria bokreservationer inleddes en aktion där folk uppmanades att låna så många böcker som möjligt, som ett sätt att höja statistiken och lägga beslag på böckerna som redan hade börjat gallras ut. Sammanslagningen skulle innebära att bokbeståndet minskade kraftigt, men också att personalen skulle spridas ut på olika bibliotek i staden.

 

Nedläggningen av biblioteket är bara ett i raden av katastrofala beslut i regionen. Sjukvårdspersonal vittnar om hur brist på vårdplatser allvarligt hotar patientsäkerheten och arbetsmiljön medan regionen haft budgetöverskott på miljoner för andra året i rad.

Irene Svenonius (M) har föreslagit att barn i ”utsatta områden” borde snabbtestas för adhd som förebyggande arbete för gängkriminalitet, parallellt med att sexton ungdomspsykiatriska mottagningar skärs ner till nio. I en intervju med SVT säger Lena Nylander, överläkare och specialist i allmän psykiatri, att det viktigaste man kan göra för barn med adhd är att se till att skolan fungerar. Skolan varifrån var sjunde elev numera inte får gymnasiebehörighet.

 

Jag läser att Kungsholmens bibliotek nyligen blivit nominerat till ett pris. Samtidigt förvaras de flesta av böckerna som blev kvar på Mångspråkiga lånecentralen, som hyrt in sig i en liten del av Stadsarkivet. Lokalerna är drabbade av mögel, ventilationen är dålig och hyllsystemen fungerar inte. Personalen borde inte ens vistas i magasinet på grund av brandrisk. Annexet har stått tomt sedan flytten. Men när jag passerar biblioteket igen några dagar senare, eller rättare sagt byggnaden där biblioteket brukade ligga, ser jag nu en Office Depot-skylt.

 

Not: Texten har redigerats marginellt från dess ursprungliga innehåll.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.