Nu ska Ester Nilsson få uppleva lycklig kärlek
Lena Andersson skriver om relationer i ”Män och kvinnor”
Vem hade trott att Lena Andersson anser att världssuccén ”Törnfåglarna” är ett föredömligt exempel på den rena, äkta kärleken?
Det hävdar hon i ett samtal om nya romanen ”Män och kvinnor”, där Ester Nilsson gör en efterlängtad comeback.
– Jag fick en förfrågan av Sydsvenskan om att skriva deras julaftonsnovell. De ville veta hur Ester skulle fira jul tio år efter sin olyckliga kärlekshistoria. Jag hade inte haft en tanke på att skriva något mer om Ester.
Men så kom hon på att gå via Väninnekören, låta dem tala om henne under jullunchen hon tackat nej till. De vet att hon bor i Köpenhamn och har träffat en ny man.
– Min norska förläggare, som också tycker mycket om Ester, sa att novellen kunde vara första kapitlet i en ny bok om henne. Det slutade med att jag tog mig an projektet. Med bävan men utan tvekan.
Lena Andersson ville att Ester skulle få uppleva lycklig kärlek, till skillnad från de tidigare smärtsamma erfarenheterna från ”Egenmäktigt förfarande” (2013) och ”Utan personligt ansvar” (2014).
– När jag var ung ville jag veta vad som menades med kärlek och hur den kändes. Därför såg jag ”Törnfåglarna”. Det var onekligen att lägga ribban högt. Den handlar om en man och en kvinna som älskar varandra djupt. Deras kärlek utsätts för en rad hinder men de övervinner dem alla utom det sista: att mannen är en katolsk präst.
Bara hjärtat vet, enligt Ester
Lena Andersson säger att många anser att den här sortens serier är förljugna.
– Men det tycker inte jag. Rent generellt tror jag de hjälper. Man känner deras känslor, man kan bekanta sig med dem. Man får en bild av hur ren kärlek kan se ut. Den är idealiskt men inte förljugen.
Och raka motsatsen till den bild av kärleken som till exempel Lars Norén och Eugene O’Neill förmedlar i sina verk.
– Där skildras äktenskapet som en hemsk börda, en förtorkad, stelnad, kall relation. Känslorna har övergått i hat. Risken att man hamnar där är nog mindre om man i unga år fått en helt annan beskrivning av vad kärlek kan innebära.
Enligt Ester är det bara hjärtat som vet vad kärlek är. Använder man förnuftet är man inte kär.
– Äktenskap som baseras på förnuftet är noga planerade. Hon kan ha pengar, han titlar och så vidare. Då är det inte frågan om den lust och sammansmältning som kärlek innebär. Man kan inte både lyssna på sitt hjärta och vara beräknande samtidigt.
Planerar ingenting
Nya romanen ”Män och kvinnor” handlar om relationer, hur olika vi ser på dem och vilka konsekvenser det kan föra med sig. Lena Andersson låter flera medlemmar i Väninnekören få en ny partner. En av dem är Lotta Larsson. Hon är docent i pedagogik på universitetet och har känt Ester i 20 år.
Under den tiden har de träffats på stadens kaféer och jämfört sina framsteg och baksteg i sina likartade kärleksmödor. Då har Ester förklarat att det gäller att göra sig oumbärlig. Även om det gör ont måste man hålla ut, även om en del ser det som förnedring. Enligt henne finns det ingenting förnedrande i att stå för sin kärlek.
Lotta har följt hennes råd utan någon större framgång. Då har Ester gjort en ny analys. Kruxet med att göra sig oumbärlig är de känslomässiga investeringskostnaderna. Ju längre tiden går, desto större kostnader. En tidig sorti kan vara mindre kostsam men då gör man sig inte oumbärlig.
Vis av sina smärtsamma erfarenheter tackar Ester därför nej till en middag med en attraktiv man som hon träffar i Köpenhamn. Paul Henning North är amerikan och stationerad i Danmark, utsänd av USA:s regering för att ta tillvara dess intressen i världen. Hans område är islamistisk terror.
– Hur det gick för dem tog jag reda på genom att gå till min fantasi. Jag skriver väldigt intuitivt. Jag planerar ingenting. Varje morgon sätter jag mig och skriver. Morgonen därpå fortsätter jag bara där jag slutade. Jag försöker komma åt skikt inom mig själv som jag inte riktigt kan förklara.
”Så här kan vi inte ha det”
I ”Män och kvinnor” finns en rad beskrivningar på olika missuppfattningar könen emellan som kan få förödande effekter. Som att en kvinna kan anse att om en man är otrogen mot sin hustru är det för han vill skilja sig. Medan mannen tror att om en kvinna inlåter sig med en gift man är det för att hon vill vara älskarinna.
– Dagens unga flickor kan få svårt att veta vad riktig kärlek är på allvar. Vi lever i en tid då man cyniskt kan svajpa iväg människor hur lättvindigt som helst på Tinder. Skilsmässoprocesser läggs ut på nätet. Man lever nu, nu, nu. Gränsen mellan det offentliga och det privata borde återupprättas.
Det sägs att män är från Mars och kvinnor från Venus. Och aldrig mötas de två.
– Så här kan vi inte ha det.Vi måste kunna tala med varandra och försonas. Det känns nödvändigt i denna otroligt arga, splittrade, hatiska tid. Slå en brygga mellan olika grupper med olika tankar. Nu när vi är så frigjorda och så jämställda.
Café Bambino: En litterär scammer
