Så många som möjligt ska kunna bo i småhus

Förtätning är inte svaret på bostadskrisen

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Publicerad 2021-09-17

Daniel Liljeberg svarar Thomas Engström om byggande och segregation: ”Vi vill att hushåll från alla bakgrunder ska kunna bo sida vid sida. I småhus.”

Aftonbladets kultursida har felaktigt fått för sig att Villaägare inte vill möta arbetarklassen. Inget kunde vara mer fel.

Vi vill att hushåll från alla bakgrunder ska kunna bo sida vid sida. I småhus.

Men det hushåll som köpt ett småhus vill inte alla gånger att det område huset ligger i ska ändras efter att man köpt huset. Att det till exempel byggs flerbostadshus alldeles intill. Men vi är oroliga att det är vad Miljöpartiets förslag kan leda till. Därav vår oro.


Vårt ställningstagande handlar inte alls om integration mellan hushåll av olika bakgrund. Tvärtom. Vi vill att så många hushåll som möjligt, oavsett ursprung, ska kunna förverkliga sina småhusdrömmar. 70 procent av landets befolkning vill bo i småhus och önskemålen skiljer sig inte baserat på härkomst.

Därför borde bostadspolitiken inriktas på att bygga fler småhus och politikerna fundera på hur staten till exempel med hjälp av stöd kan göra det möjligt för fler att bo i småhus. Det anser vi är en bättre lösning än det förslag som artikeln handlade om. Fler småhus skulle också kyla ned en överhettad bostadsmarknad.


Vi ställer oss tveksamma till förtätning och uppblandning med olika boendeformer inom etablerade bostadsområden. Vi vet att många småhusägare ogillar när det byggs flerbostadshus i deras bostadsområde. Många har köpt ett hus utifrån hur en detaljplan är och förväntar sig att den ska gälla. Vi tycker därför inte att politikerna ska göra det lättare att ändra detaljplaner för att bygga flerbostadshus i området. Dagens regler är fullt tillräckliga. Sedan är det en helt annan fråga när nya bostadsområden planeras. I den delen förordar vi trädgårdsstäder med variation.


Daniel Liljeberg
Samhällspolitisk chef, Villaägarna