Sammetslen klarinett

Claes Wahlin hör en världsbaryton

Lorenzo Coppola med kärleksklarinetten.

Barytonfacket sjunger sällan romantiska hjälteroller. Hos Mozart är Don Giovanni eller Greven i Figaros bröllop karismatiska, men det går inget vidare för dem. När en riktig bra baryton framför arior, blir de i alla fall rent musikaliskt hjältar. Christian Gerhaher är en av de främsta när det handlar om barockopera eller wienerklassicism. Mozart passar hans lyriska baryton utmärkt. Scenutstrålningen är begränsad, men rösten håller uppmärksamheten.

I Göteborg och senast i Stockholm har han gjort en liten turné tillsammans med den förnämliga ensemblen Freiburger Barockorchester, under ledning av Gottfried von der Goltz. Det är det slags samspelta ensemble som inte behöver någon dirigent, det räcker med enstaka markeringar från ledaren, för att en samlad klang med exakt attack fyller rummet. Gerhaher sjunger några av de mest kända ariorna från de nämnda Mozart-operorna och som bonus framför Mozarts Klarinettkonsert i A-dur från 1791, ett av de sista verk han skrev.

Solist är Lorenzo Coppola, som inte bara hade en scenisk utstrålning, dessutom spelade han på en så kallad clarinetto amore, ett långt, bärnstensfärgat instrument som ser ut som en pipa. Klarinetten är en kopia av det instrument som Mozarts favoritmusiker Anton Stadler trakterade. Det spänner över fyra oktaver, låter inte lika kraftfullt som en modern klarinett, men har en dov, sammetslen ton som faktiskt skulle kunna liknas vid barytonrösten.

Turnén hänger ihop med en färsk cd, där Gerhaher med samma ensemble framför ett knippe arior av Mozart (Sony). De vackra fraseringarna och den ansträngningslös kraften när han tar i imponerar även där. Tyvärr saknas där klarinettkonserten, i stället har man delat upp Mozarts symfoni 36. För all del, men nog hade Coppola passat fint även där.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln