Historien om ”Man” är grundlig i ruffig kostym

Det ligger själ, hjärta och brinn i berättandet

En färgstark medicinman i fjäderskrud anländer till Sverige 1991. Den karismatiske ”Man” säger sig komma från ett ursprungsfolk i Nova Scotia i Kanada och vill starta upp ett självförsörjande samhälle i Skandinavien. Han ”besitter” djupa kunskaper om hur man ska kunna rädda planeten och får en stor följarskara av spirituellt sökande svenskar som följer honom ut i skogen.

Men bakom den oemotståndliga fasaden gömmer sig en bedragare och drömmen om det hållbara samhället visar sig under ytan dölja en mörk botten som innefattar såväl mord, sexuella övergrepp och misstänkt pedofili. Och en sektlik följarskara överlämnar alla sina tillgångar och sina barn i händerna på den store ledaren.


”Medicinmannen” är en poddokumentär i fem delar från Svenska Dagbladet. Reportern Lars Berge har lagt ner år av research i jakten på sanningen om ”Man” – och det märks. Det ligger själ, hjärta och brinn i berättandet, något som tråkigt nog är ganska sällsynt i den här genren. Massproduktionen av krim-poddar gör det svårt att hitta guldkornen när de stora poddaktörerna satsar på mängd… och ofta klär in rätt enkla skrivbordsjobb i ett överproducerat skal som ekar tomt.

I Medicinmannen får man snarare lite för mycket av det goda – i en mer ruffig kostym. Vi får intervjuer med före detta sektmedlemmar och barn till dem. Vi får journalister som granskade rörelsen när det begav sig. Och vi får en otroligt obekväm intervju med en frikänd ritualmördare, där reporterns nervositet spelar en otroligt bra biroll. Och allt är pyntat med mystiska inspelningar kring den ökände ”Man”.


Ett stort driv kommer dock ofta med en baksida och den gör sig tydlig i redigeringsprocessen här. Det är inte många darlings som blivit dödade i klippningen och ibland blir det aningen svårt att hålla reda på den röda tråden som nystar in sig
i sig själv genom tillbakablickar och återupprepningar.

Medicinmannen är dock en spektakulär historia som med lite hårdare klippning hade varit en home run. Och man hade ju gärna sett efterföljande Netflix-serien. Varsågod för idén.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.