Trump kan göra sina egna tweets olagliga

Äntligen börjar Twitter agera som journalister

Med ett språkbruk värdigt en kinesisk dissident som smugglat ut sina dikter genom att tatuera dem på dödsdömda medfångars fotsulor skrev Donald Trump igår ett presidentdekret om hur han ska rädda det fria ordet.

Inte vilka fria ord som helst.

Hans egna ord. På Twitter.

Texten är något av det mest löjeväckande han åstadkommit under hela sitt förvirrade presidentskap – endast överträffat av löftet om att göra ”Amerika stort igen” trots att han metodiskt försöker förvandla sitt land till en riktig bananrepublik.


Presidentens bombastiska order utlöstes av att Twitter plötsligt vågade ifrågasätta hans allt mer verklighetsfrämmande inlägg på sajten.

Först lade de ut en faktagranskning av påståendet att poströster innebär ökat valfusk. Sedan varnade de för att hans tweet om att plundrare ska skjutas på fläcken bryter mot regeln om våldsförhärligande innehåll. En regel som man kan fundera på om den existerade innan igår, men gott så.

Trump svarade med sin totalitära reptilhjärna Han tryckte ner de sociala medierna mot marken och satte knät mot strupen.


Att kalla det censur är en överdrift. Det var ett ansvarsfullt sätt att hantera ett tweet som enbart kan leda till att våldsspiralen efter polismordet på George Floyd eskalerar.

Trump svarade med sin totalitära reptilhjärna. Han tryckte ner de sociala medierna mot marken och satte knät mot strupen.

Med sitt dekret tvingar Trump Twitter (och även Facebook) att juridiskt sett betraktas som ”publishers”. De måste hädanefter ta fullt ansvar för allt sitt innehåll.

Och här kommer den stora ironin – det innebär att han öppnar dörren för att Twitter kan åtalas för de lögner han själv publicerar.


Det här är, tro det eller ej, en god nyhet.

Oavsett om Trumps dekret passerar den juridiska prövningen eller inte (det är inte alls säkert) kommer vanliga medier och sociala medier hädanefter att vara en smula mer jämställda. Den sista illusionen av att det är användarna som styr de sociala plattformarna är slutligen borta. Inte ens USA:s president kan använda dem som han vill.

Och han vill verkligen.

Twitter blir ett medieföretag bland alla andra, vilket de egentligen alltid varit. De har lärt sig allt de kan från traditionella medier. Hur ett flöde ska se ut. Hur användarna vill ha fokus på nyheter, snackisar och kändisar.  Genom deras aktiva granskning av USA:s president försvinner även illusionen om att deras algoritmer inte i slutändan styrs av redaktionella beslut.


Så välkomna till journalistiken, Twitter. Det är ett tufft jobb att granska världens makthavare. Såväl presidenter som vanligt folk kommer att hata er.

Förvånansvärt ofta betyder det bara att man gjort sitt jobb. 

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.