Sätt inte avsändaren före innehållet

Jon Asp svarar om den turkiska filmfestivalen

REPLIK. Kurdo Baksi och Murat Kuseyri vidhåller (Dagens Nyheter, 2 dec) att SF Bio verkar som Erdogans förlängda arm när man upplåter salonger åt sex självständiga turkiska filmer på en festival i den turkiska ambassadens regi. Skulle det vara mer klädsamt om SF inte tog betalt?
I en festivalvärld som stadigt expanderar finns det en risk att fler och fler ambassader undergräver de allmänna festivalerna genom att arrangera egna festivaler, för att möta maktens vilja på hemmaplan från turistmål till direkt politiska motiv. Många verksamheter bör granskas, den turkiska inte minst. Ambassaden här lär knappast vara ute efter självkritik – en rent pro-kurdisk dokumentär, som Bakur som visades på Stockholm filmfestival förra året, hade nog inte varit tänkbar i programmet.

Men faktum kvarstår: sex filmer som i olika grad kritiserar Turkiet av i dag. Det centrala måste (i detta fall) vara att en bred publik faktiskt ges möjlighet att odla en djupare förståelse för landet. Kunskapsbehovet ökar, liksom rimligen engagemanget och empatin för de många utsatta.
Att till exempel SVT utan kritik på bästa sändningstid kan visa högst medelmåttiga, smått reaktionära turkiska tv-såpor, medan SF Bio i lag med ambassaden inte ska kunna ge plats för djupt ifrågasättande turkiska filmer, är talande för en polariserad kulturvärld där avsändaren betyder allt mer, innehållet allt mindre.

Vem skulle vinna på en
bojkott?

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.