Kärlek eller katastrof – på Tinder är allt möjligt

Börskursen rasar trots att alla vill hitta kärleken

Dejtingappen Tinder har firat tio år.

2012 skulle ju världen gå under. Den 21 december klockan 21.21 var jag tretton år och satt och höll min kompis händer hårt medan vi väntade på att marken under oss skulle rasa. Det som istället hände var att dejtingappen Tinder lanserades, och med den: början på slutet för den moralfilosofiska kärlek som befann sig på rätt sida om okej.

Det är alltid med en stor suck som mina vänner nämner Tinder nu för tiden. Som att de swajpar sig fram mot sin vilja, trots att det är just den – den oändliga valmöjligheten – som lockat användare världen över att söka kärleken online i tio år and counting. Alla som testat lyckan på den digitala dejtingmarknaden har i dag minst tre ess i rockärmen att plocka fram när det kommer till mardrömshistorier. Ändå – den som sig in i leken ger får leken tåla, även om det innebär att man behöver gå över (sitt eget) lik för att slippa vara ensam.

Likt de flesta techjättar fick Tinder först se ljuset på ett college i USA när entreprenören Sean Rad såg möjligheten att tjäna sig en slant på dejtingintustrin. Sedan dess beskrivs Tinder ofta i superlativ, hur appen har revolutionerat den moderna kärleken genom att flytta relationens första stapplande steg från det offentliga rummet till den privata sfären. Man hänvisar till undersökningar som visar att 40 procent av alla parbildningar numera sker via dejtingappar, och att siffran bara ökar.

Ungdomar är mindre intresserade av de två ingredienser som ofta tillkommer under parningssäsongen: sex och alkohol

Tinder ägs av Match group som hade planerna på att lansera Tinderverse där virtuell dejting och en egen valuta vid namn ”Tindercoins” skulle användas för byteshandel av avatarer. Men när företaget presenterade sin kvartalsrapport i augusti noterade man ett tvåsiffrigt börsfall. I samband med nederlaget fick företagets första kvinnliga vd, norska Renate Nyborg – som såklart själv träffade sin man via appen – lämna företaget efter inte mycket mer än ett år vid posten. Nu tar Tinder ett steg tillbaka i utvecklingen mot sitt metaverse och letar efter en ny vd.

Börsfallet förklaras med för höga förväntningar och användarnas förändrade beteende efter pandemin. Samtidigt finns det trender att oroa sig för. Ungdomar är mindre intresserade av de två ingredienser som ofta tillkommer under parningssäsongen: sex och alkohol. De gifter sig dessutom senare i livet och tillbringar mer tid i det som självhjälpsantropologen Helen Fisher brukar kalla för “pre commitment stage.”

Men om Tinder kan stoltsera med att de agerat mäklare för mängder med lyckade förhållanden, borde de också stå till svars för all den plåga som kom med förflyttningen av dejtingmarknaden. På en marknad utan social kontroll eller begränsande normer är allting tillåtet. Den som sårar eller skadar någon annan behöver sällan stå till svars eftersom Tinder möjliggör möten utanför det egna skyddsnätet.

Teamet bakom appen rekommenderar användarna att träffas på en offentlig plats vid ett första möte, att tala om för människor i sin närhet var man är och att man använder en verifiering för att minska risken för att bli bedragen. Säkerheten var ett av de fokusområden som den förra vd:n slog ett slag för och företaget har implementerat AI som varnar innan man skickar ett stötande meddelande. Efter dokumentären Tindersvindlaren varnar man för att dela finansiell information. En av medgrundarna till Tinder, Whitney Wolfe Herd, gick så långt att hon utvecklade en helt ny app, Bumble, som skulle vara mer ”woman-friendly.” Deras lösning: kvinnan skickar första meddelandet. Efter år av kamp för jämställd och sund kärlek, har vi här den storslagna lösningen: Ta första steget! (Hon blev för övrigt världens yngsta kvinna att bli miljardär för egen maskin.)

Kan det vara så att andelen lyckade framgångsexempel börjat överskuggas av de tinderdejter som slutar i katastrof, förödmjukelse eller till och med i en rättssal? Kanske är det medvetenheten om riskerna som gör att det är med större försiktighet man orienterar sig. Om användare raderar appen en gång för alla så visst, urvalet minskar – men om det får ta sin tid innan man träffar den rätta kanske skilsmässostatistiken i framtiden kan minska.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.