Stoppa nazisternas lek med demokratin

Jan Scherman om samhällets passivitet mot hatbrotten i Almedalen

Av: Jan Scherman

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Nordiska motståndsrörelsens ledare Simon Lindberg talar under poltoikerveckan i Almedalen förra året.
Foto: Björn Lindahl
Nordiska motståndsrörelsens ledare Simon Lindberg talar under poltoikerveckan i Almedalen förra året.

Det pågår en ytterst olustig katt och råtta-lek i vårt samhälle. Katten heter Nordiska motståndsrörelsen och har all anledning att hånle konstant. Demokratins fri- och rättigheter utnyttjas till att begå serieliknande brott som polis låter passera, där förundersökningar läggs ned och åklagare sällan väcker åtal. Detta är läget ett år efter att NMR vände upp och ned på politikerveckan i Almedalen 2017 med förbjudna nazisthälsningar, störande av mötesordning och total kross av en installation till minne av förintelsen.

Ingenstans ingrep den närvarande polisen. Inte ens när en manifestation för mångfald överröstades med megafon där demonstranterna kallades för ”homolobby”, ”landsförrädare” och andra okvädingsord.

Katten kastar råttan i luften. Bollar med den. Och hånler så att alla ser det. Media rapporterar. NMR kunde räkna hem nästan 2 000 artiklar förra året. Enligt analysföretaget Novus så toppade NMR uppmärksamhet i media och kännedom bland besökarna i Almedalen. Sedan vann de ju dessutom medieslaget om Bokmässan. Dessa reklamkampanjer har nog inget av riksdagens åtta partier råd med. Katten spinner förnöjt.

Almedalen förra året. NMR:s tält låg vid hamnen. Skyddat av uniformerade unga män med sköldar i plexiglas. Knappt hundra meter därifrån höll NMR sina tal.

Det märkliga är att uppenbar hets mot folkgrupp inte leder till polisiära ingripanden.

Själv blev jag upprepade gånger kallad ”äcklig jude” när jag bad att få ställa några frågor om NMR:s syn på demokratin för den tv-serie jag producerade för SVT – Länge leve demokratin (sänds i repris 3, 4 och 5 juli kl 21.50 i SVT2.) Denna förolämpning filmades och ingår i den polisanmälan jag gjort. Borde väl vara det grövre brottet – hets mot folkgrupp.

Foto: TT
Nordiska motståndsrörelsen förstörde sko-monumentet över Förintelsens offer.

Jag var kvar på Gotland hela veckan som planerat. Andra packade ihop och åkte hem. Det gjorde JAG, en organisation för funktionsnedsattas rättigheter. NMR-trupperna buade på många pressträffar och fotade journalister till sina register. Jo, jag fick också burop och filmades när jag pratade om demokrati på SVT:s scen.

I år har tekniska nämnden i Visby sagt nej till att upplåta mark till nynazisterna. Men polisen har gett NMR tre tider i Visby hamn för att hålla tal. Vi kan utgå från ”the same procedure as last year”. Nynazisterna inleder samma dag som en ny mångfalds- och demokratidemonstration äger rum. Det känns som om ordningsmakten verkligen tänkt till för att höja spänningen. Kommer megafonerna fram igen, så att demokraternas slagord kan överröstas av nynazisternas hån och smädelser? Det märkliga är att uppenbar hets mot folkgrupp inte leder till polisiära ingripanden. Taktiken tycks vara att dokumentera för att lagföra sedan. Poliserna filmar och fotar. Noterar nogsamt. Bra grej! Hur funkar det?

Ja, det fungerar förstås inte alls. När jag kontaktar polisens presstalesperson Mats Eriksson så blir det som sig bör numera genom mejl. Frågor i förväg och svar därefter. Får veta att den så kallade Almedalskommenderingen haft 14 ärenden. I nio fall är förundersökningen nedlagd. Fyra pågår. Ett är överlämnat till åklagare.

Facit – inget enda åtal efter ett helt år. Polisens utredningsvarige Niclas Larsen beklagar detta, men förklarar också att han tvingats prioritera grövre brott i Stockholms förorter. Jag kontrar med att det trots allt vimlade av poliser i Visby som väl både såg, hörde och kunde dokumentera. Svaret blir att de där fyra ärendena fortfarande pågår. Kan katter skratta?

Jag pratar med en polis till, biträdande kommenderingschefen Elisabeth Anestad. Direktkontakt utan mejl! Vi pratar länge. Och Anestad förklarar att poliserna är väl förberedda. De har till och med tränat. Rätten att demonstrera gäller och ska polisen förbjuda i förväg enligt ordningslagen så måste risken för stor ”oordning” vara megastor. Anestad vill inte recensera sina företrädare som inte lyckades med att ingripa en enda gång under förra årets Almedalsvecka. Jag slutade räkna när jag kom till 50 incidenter orsakade av NMR. Många kunde se och höra. Medierna rapporterade, det filmades och det fotades.

Tar ett djupare tag i detta. Det finns rättsfall att gå på. Göta hovrätt konstaterade 2009 att det är förbjudet att skandera ”Hell seger”, som betraktas som en direktöversättning av Hitler-hälsningen ”Sieg Heil”. I samband den nynazistiska rockkonserten i Brottby 1998 så greps mer än 300 personer misstänkta för hets mot folkgrupp på grund av bland annat Hitlerhälsningar. Poliserna var civilklädda och agerade offensivt.

Foto: Foto: Lotte Fernvall
Syndikalisternas tält vandaliserades av medlemmar i NMR.

I dag tittar poliserna för att lagföra i efterhand. Katten lägger sig på rygg och jonglerar med råttan.

Ingen jag talar med vill tillstå att det är en ny defensiv taktik och att den misslyckas. Det gör dock den frivilliga juridikgruppen Juridikfronten som specialiserat sig på hatbrott från höger. Där berättar juristen Robin Enander om fallet med två NMR:are som för tre år sedan åtalades för att ha twittrat antisemitism. I hovrätten anförde en av dem att hen inte hade koll på sitt Twitterkonto som kunde ha brukats av andra.

Förundersökningen hade inte täckt upp för denna sak, som enkelt kunde ha kontrollerats. Båda friades.

Sedan skrev en av dem på ett av NMR:s forum att nu skulle det twittras vidare i samma anda med orden ”nu ska jag och Mållgan fortsätta.” Mållgan, alltså Alfons Åbergs låtsaskompis. Ha ha, sa katten.

Samhället behöver överge sin naivitet när det gäller hur vi ska möta den nya vågen av högerextremism, som har satt i system att utnyttja de demokratiska fri- och rättigheterna för att begå lagbrott. Alla partier ropar på fler poliser. Det är bra att justitieminister Morgan Johansson nu beslutat tillsätta en utredning för att stärka skyddet för demokratin. Tuffare tag mot hatbrott.

Men börja med att använda de lagar som redan finns! Låt inte katten leka nästan helt ostört med råttan. Katten testar gränserna. Hur långt kan man gå innan samhället på bred front reagerar och sätter stopp för kränkningarna, hatet, hoten och hetsen. Markera nu, inte sedan! Låt inte tiden gå, låt inte anpassningen ta vid så att vi steg för steg förflyttas i fel riktning. Agera så att vi slipper titta i backspegeln och fråga oss varför vi inte gjorde tillräckligt.

Yttrandefriheten är till för alla, och även för dem vars åsikter man inte gillar. Men hets mot folkgrupp, hot, störande av mötesordning, våld, riva sönder konst eller andra övergrepp är på vanlig enkel svenska – brottsligt. Brott ska beivras. Denna nynazistiska kriminalitet har udden riktad mot vårt demokratiska samhälle, där Almedalen i ett halvt sekel varit en unik plats för demokratisk dialog.

Låt inte extremisterna förstöra detta på grund av naiv passivitet. Demokratin kräver ett offensivt försvar.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturredaktion guide till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.