Snacket om sårbarhet sitter som en smäck

Men pandemin får självhjälpskulturen ett uppsving

14 år efter boken ”Självkänsla nu”, kommer ”Sårbar och superstark”, både i bokversion och som ny podd.

På dessa 14 år har Mia Törnblom blivit det strålande ansiktet utåt för hela den svenska självhjälpskulturen, gjort stålar på föreläsningsturnéer och coachat berömda människor som även blivit hennes vänner. Som Camilla Läckberg och Eva Röse, som även är poddens två första gäster.

Egentligen har mycket lite hänt med själva grundbudskapet, samma saker gäller som när jag såg Mia i Folkets hus i Östersund för över tio år sedan: Visa vem du är, inte bara vad du kan prestera, och du kommer att bli älskad på riktigt.

Men nu är det begrepp som självledarskap och sårbarhet som gäller. Vi ska upp med allt på bordet och riva fasaderna. Som ett led i den trendiga öppenheten i sociala medier, kroppsaktivismen och kanske även metoo-rörelsen.

Sårbarhetssnacket sitter även som en smäck i en pandemi där allt vi pratar om är rädslor, döden och hur mycket vi behöver varandra.

Podden gör Mia Törnblom tillsammans med bästisen och kollegan Yvonne Brokvist och formatet är långa, ganska osorterade intervjuer som varvas med coachande frågor och programledarnas egna reflektioner.

Gudarna ska veta att jag och många andra har förlöjligat livscoacher genom åren, men faktum är att podden – när den är som bäst – når riktigt långt i sina ambitioner.

Det är bara att lyssna på en rosslig Ola Rapace prata om flykten från Sverige och ställa oroade frågor om huruvida man faktiskt måste be alla man sårat om ursäkt. (Det måste man inte, ibland får söka bot genom att bära på skuldkänslorna.)

Ola Rapace jobbar förresten med Mia Törnblom för att ta fram sin kommande föreläsning.

Självhjälpskulturen är helt klart tillbaka.