Oväntat par bakom bögporrimperium

”Circus of books” är en dokumentär med många lager bortom porren

Karen och Barry Mason drev under många år porrbutiken ”Circus of books” i Los Angeles.

Den enkla, lite fnissiga införsäljningen av dokumentären ”Circus of books” (Netflix) är att den handlar om ett trevligt, äldre par – hon dessutom djupt troende – som under decennier drev en bögporrbutik i Los Angeles.

Det är förvisso helt sant. 1976 stod Barry och Karen Mason utan försörjning men med en växande familj, när de fick syn på en annons från Larry Flynt – ja, den Larry Flynt. Han sökte någon som ville distribuera hans pornografi i Los Angeles.

Barry nappade och paret insåg snart att det var lukrativt. De tog sen över en porrbokhandel och på den vägen är det. Ett tag var de några av USA:s största distributörer av porr.

En annan berättelse är den om vilken roll deras butik kom att spela i LA:s hbtq-community. Tidigare anställda, ”freaks and perverts”, vittnar om parets fördomsfria omtanke om dem och om kunderna. När aidsepidemin rasade satt Barry vid sjukhussängar där föräldrar borde ha suttit.

Filmen kan också ses som en svanesång över videobranschen. Paret Mason öppnade aldrig någon nätförsäljning och när filmen börjar har avvecklingen av deras etablissemang också gjort det. Allt för få går i dag till en butik för att köpa filmer som ”Don't drop the soap”.

Men det mest intressanta lagret är det om Karen Masons förmåga att hålla isär de olika delarna av sitt liv. Samtidigt som hon och maken drev sin affärsrörelse, uppfostrade de tre barn och hon tillbringade mycket tid i synagogan. Barnen växte upp med en vag uppfattning om att föräldrarna drev ”en bokhandel” och vänner och grannar fick heller inget veta.

Under tonåren inser den ena av parets söner att han är gay. Men det dröjer innan han vågar komma ut inför sina föräldrar och när han gör det så reagerar hans mamma precis så illa som han fruktade. Med tiden börjar dock väggarna mellan Karens olika delar av livet att falla och ur rasmassorna kliver sen – en stridbar aktivist. Som i och för sig fortfarande inte riktigt vill fästa blicken på de sexleksaker hon säljer i sin butik.

Det finns invändningar mot ”Circus of books”, som är gjord av paret Masons dotter Rachel Mason. Alla dessa lager gör filmen spretig och man lämnas med en del frågor, som att Rachel själv tidigt hittade sin plats i queer-världen – varför var inte det ett problem?

Men man får mycket annat. Det är en film där du kanske kommer för bögporren men du stannar för människans komplexitet.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln