Pussy Riot tvingade tillbaka politiken

Under ett fantastiskt VM försvann diskussionerna

Frankrikes Kylian Mbappé och en av de protesterande.

Inför VM i Ryssland var de politiska diskussionerna närvarande och återkommande. Sen började fotbollen, och bländade publiken med spänning och vackert spel. Känslan är att det skedde en kollektiv tillbakalutning. Man orkade inte stå där med sin politiska korrekthet när det var mycket roligare att se Mbappé susa fram över planen.

Det krävdes final och en planstormning av aktivistgruppen Pussy Riot för att tvinga tillbaka politiken på agendan. Men den här gången skedde det mest med irritation och burop, eftersom det sabbade tempot i matchen. Chris Härenstam i SVT bör knappast dömas för hårt för att han ville "plocka undan skiten". Vid det laget fattade ingen att de fyra personerna, utklädda till ryska poliser för att uppmärksamma rättosäkra fängelsedomar och ett antidemokratiskt valsystem, var just Pussy Riot.

Visst är det frestande att sluta älta allt omkringliggande med VM. I fotbollspodden Tutto Balutto har det upprepats att vi ska passa på att njuta i stället. Men att idrott och politik ska hållas isär visar sig alltid vara ett naivt ställningstagande. 2016 vägrade quarterbacken Colin Kaepernick stå under nationalsången i ligan för amerikansk fotboll, för att uppmärksamma rasism. Listan kan göras lång.

Igår stod Putin under ett paraply och skakade hand med fotbollsvärlden. Kanske bidrog Pussy Riot till att VM inte blev en fullkomlig triumf för honom och Ryssland. Om inte annat spelas nästa VM i Qatar. Som sagt, tur att idrott och politik inte hänger ihop.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.