Debatten om Gaza förskjuts

Jakubowski gillrar fällor i DN

Pro-palestinsk demonstration i Paris. Foto: AP/Thibault Camus

I ett inlägg i Dagens Nyheter berättar Jackie Jakubowski hur det israeliska angreppet på Gaza väckt antisemitiska reaktioner. "När skillnaden mellan Israelkritik och antisemitism allt mer suddas ut är vi bara ett steg ifrån att Israelkritik inte längre behövs som en förevändning för att angripa judar" skriver han oroat.

I ena andetaget radar han upp vedervärdiga antisemitiska förgripelser. Angrepp på synagogor i Paris, på en rabbin i Amsterdam, judehatande inlägg på Facebook.

I det andra kritiserar han israelkritikerna för att tala tyst om Hamas raketer och Ship to Gaza, för att bara vara intresserade av att bryta den israeliska blockaden, men blunda för att denna upprätthålls också av Egypten. "Hur förklara", skriver han, "detta selektiva samvete hos somliga, ett samvete som vaknar till liv bara när Israel är inblandat?"

I sak är svaret enkelt. Det är Israel som är ockupationsmakten, inte Egypten, inte Hamas.

Men poängen är inte att frågan ska besvaras. Utan att gillra en fälla. Genom att blanda exempel på legitim Israelkritik med antisemitiska övergrepp och på så vis – just det – sudda ut gränserna dem emellan, triggar Jakubowski nämligen de för judehat oskyldigt anklagade att försvara sig. De tvingas bedyra att de inget har att skaffa med antisemitiska stollar.

På så vis förskjuts hela debatten. Från bomberna över Gaza till antisemitism här hemma. Jag har sett det så många gånger nu, att jag inte kommer ifrån tanken att det är en medveten strategi för att slippa tala om israeliska krigsbrott och hundratals döda palestinier.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.