Sara Danius avgår – men spelet fortsätter

Claes Wahlin kommenterar Svenska Akademiens senaste drag

Av: Claes Wahlin

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Sara Danius lämnar Svenska Akademien fullt ut efter att en förlikning har gjorts.
Foto: Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sara Danius lämnar Svenska Akademien fullt ut efter att en förlikning har gjorts.

Efter att Sara Danius accepterade att lämna sitt arbete i Svenska Akademien i samband med att Katarina Frostenson gjorde samma sak, så har nu nästa drag i spelet om De aderton skett. Sara Danius lämnar Akademien fullt ut, detta efter att hon ska ha uttryckt önskemål om att återvända, en önskan som Anders Olsson menar inte har kommit till Akademiens kännedom.

En förlikning har kommit till stånd och Danius advokat Anders Elmér uppger till TT att Danius erhåller nio månaders avgångsvederlag. I ett pressmeddelande till Dagens Nyheter beklagar Danius att priset för den modernisering som pågått under hennes tid har varit högt, men att hon gläder sig åt att Akademien är på rätt väg.


Svenska Akademien å sin sida ber om ursäkt för att konflikterna under det gångna året skett i en affektladdad polemik där frågorna inte alltid hållits i sär så som de borde.

Nu, vilket också Akademien påpekar, är det lätt att tro att patriarkatet har segrat, men det är sedan länge känt att konflikterna har bestått i andra rörelser och mönster. 

Med Danius avgång är Akademien på god väg att lämna dessa mönster bakom sig och kan så få ro att ägna sig åt det goda arbete som det utför, vilket är vida mer än att utse en Nobelpristagare i litteratur.


Att Akademien citerar en av drottning Kristinas (av erfarenhet formulerade) maximer i pressmeddelandet – ”De som tar vara på det goda i allting är förnuftiga och lyckliga” – kan ses som riktad mot minnet, både Danius och Akademiens. Men också mot framtiden, både Danius och Akademiens.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturredaktion guide till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.