Hökarna har greppet om svensk utrikespolitik

Vi är fortfarande den bästa Natomedlem som Nato inte har

Av: Martin Aagård

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Stefan Löfven, Peter Hultqvist och SAAB:s  stridsledningssystem Erieye.
Foto: SVT/TT
Stefan Löfven, Peter Hultqvist och SAAB:s stridsledningssystem Erieye.

Det näst sista tweet Margot Wallström skrev innan hon kastade in handduken som utrikesminister handlade om Jemen. Hon försökte släta över det faktum att Sverige och SAAB sålt och underhållit de stridsledningssystem som den USA-stödda koalitionen använder till att bomba skolbussar.

Wallström påpekade att det sedan 2017 inte längre är möjligt att sälja nya vapensystem till Förenade arabemiraten – att våra ingångna miljardkontrakt tickar på och att 1000 barn dött sedan 2018 nämnde hon inte.

Det var ett erkännande av problemet med att sälja vapen till den koalition som med amerikansktillverkade bomber svälter Jemen till döds, men inte av Sveriges skuld i det hela.

Hökarna har för tillfället greppet om svensk utrikespolitik.

Den gamla SAAB-lobbyisten Stefan Löfvens regeringsförklaring bekräftade att vi är den bästa Natomedlem som Nato inte har. Hur mycket Trump än försöker undergräva amerikansk demokrati och säkerhet och hur många skolbussar hans bomber än spränger får ”det transatlantiska samarbetet” inte rubbas.

Tvärtom ska det utökas. Försvaret får osannolikt mycket pengar. Ett cybersäkerhetscenter ska startas – trots att de befarade cyberattackerna mot Sverige hittills uteblivit. Men lite mer övervakning kan väl inte skada? Och ”cyber” låter ju så modernt.

Den nya utrikeshandelsministern Anna Hallberg hälsade presskåren med orden: ”Jag är stolt och hedrad, mitt första sommarjobb var på SAAB i Trollhättan…”


Blandar man Annie Lööf och Stefan Löfven så får man en ny Reinfeldt: en något mjukare retorik mot invandrare, men med arbetslinjen fastlagd, Nato-flaggan i topp och hårdare tag mot drogögon mitt i ansiktet.

Samarbetet har fått Socialdemokraterna att blomma ut som borgerligt parti. De nya ministerposterna gick till högersossar, arbetsavgifterna sänks, privatiseringarna fortsätter.

Till och med strandskyddet uppluckras.


Ironiskt nog presenterade Löfven den sista nyheten genom att citera Mikael Wiehes version av Woody Guthries ”This land is your land”. En låt vars fjärde vers lyder: ”As I went walking I saw a sign there. And on the sign it said "No Trespassing”. But on the other side it didn't say nothing. That side was made for you and me.”

En sång om att göra intrång på privat egendom som länge varit den amerikanska socialismens nationalsång. I Löfvens händer blev den en trevlig visa man kan nynna samtidigt som man backar Trumps krig i mellanöstern och privatiserar arbetsförmedlingen.

Jag trodde det var exakt sånt Woody ville döda med sin gitarr.

Publicerad:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturredaktion guide till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.