Han fick med Kina på det digitala expresståget

RadioLabs avsnitt om Wang Yongmin kommer du att vilja prata om

Publicerad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

Han har kallats för Kinas svar på Steve Jobs. Men hans uppfinning är faktiskt mer inflytelserik och genial än något den amerikanska entreprenören någonsin uppfann.

RadioLab berättar historien om Wang Yongmin, skaparen av Wubi.

Det rustas för kallt tech-krig mellan USA och Kina. Med TikTok, Huawei och Alibaba i ena ringhörnan och Google, Facebook och Amazon i den andra har de två supermakterna kopplat grepp om vår digitala värld. Men så såg det verkligen inte ut i början av den digitala eran.

För hur bygger man ett tangentbord för ett skriftspråk med över 70 000 unika tecken? Olika försök gjordes, men inget var bra. Samtidigt hade det latinska alfabetet sorterat enligt Qwerty redan etablerat sig som standard.

De kinesiska myndigheterna stor inför ett val. Ta det nödvändiga klivet ut i en digital framtid och tvingas ge upp en helt central del av sin egen kultur eller behålla sitt kinesiska skriftspråk och stå kvar på perrongen när resten av världen rullar iväg på ett digitalt expresståg.

Krisen var total, men på ett topphemligt forskningsinstitut hade en 30-årig programmerare vid namn Wang Yaomin fått en idé. Kan man skriva alla 70 000 tecken med ett vanligt tangentbord, om man bara delar upp de i rätt delar?

Han började bryta ner det kinesiska språket, inte i ljud som var den gängse metoden, utan i former. Tecken efter tecken bröts ner i delar, där varje del hade ett kort. När han var klar hade han 120 000 komponenter. Han sorterade ut dubbletter, bröt ner alla delar igen, sorterade på nytt och bröt ner de delarna. Han upprepade proceduren om och om igen under fem års tid tills han en dag 1984 var nöjd

70 000 tecken hade brutits ner till 125 komponenter som spridits ut på en vanligt Qwerty-tangentbord. Han kallade systemet Wubi och räddade inte bara kinesiskan från att förpassas till historien utan gav den en egen plats på det digitala expresståget. Men det var egentligen bara början…

RadioLabs avsnitt om Wubis tillkomst är något du kommer vilja berätta för dina vänner om.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

ÄMNEN I ARTIKELN