Stoppar inte Löfven Preemraff så är han klimatförnekare

Selfies med Greta påverkar tyvärr inte klimatet – det enda som räknas är beslut och handling

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Greta Thunberg är en av dem som nu kämpar för att stoppa Preemraffs utbyggnad i Lysekil.
Foto: Pedro Rocha.
Greta Thunberg är en av dem som nu kämpar för att stoppa Preemraffs utbyggnad i Lysekil.

KULTUR

Greta är så himla duktig! Nyligen var hon till exempel i Berlin och träffade Angela Merkel. Det är jättebra, de där utländska politikerna kan verkligen behöva lära sig ett och annat om klimatet. Som den där galningen Trump. Hörde ni vad han sade förra veckan? Halva Kalifornien brinner upp, men Trump tror ”det kommer bli svalare snart”. Det är som att han inte lyssnar alls på vad klimatforskarna säger! Det är verkligen helt sjukt.

”Hon utstrålar sådan styrka” sa Stefan Löfven om Greta förra året på FN:s klimattoppmöte. ”Greta Thunberg är den vuxna i rummet” skrev Per Svensson på Dagens Nyheters ledarsida när Greta seglade över Atlanten. ”Tacka Greta för att de mäktiga börjat lyssna” skrev chefredaktör Wolodarski när Greta reste till toppmötet i Davos för att läxa upp globala politiker.


Det är så lätt att vara emot klimatförändringar. På ett, liksom, övergripande plan.

Just nu seglar inte Greta över Atlanten eller skäller på Trump och Merkel. Hon kämpar, tillsammans med svenska miljöorganisationer, för att få stopp på utbyggnaden av Preemraff i Lysekil.

Redan i dag är oljeraffinaderiets utsläpp av koldioxid Sveriges tredje största. Utbyggnaden, som skulle innebära att utsläppen ökar med 1 miljon ton per år, är godkänd av mark- och miljödomstolen. Frågan ligger just nu på regeringens bord.

”Parisavtalet var väldigt bra. Nu säger experterna att vi måste göra mer,  och det är det jag ser framför mig här”, sa Stefan Löfven på samma FN-toppmöte där han hyllade Greta.

Nu säger samma Greta att ett beslut som ligger i Löfvens händer hotar Sveriges möjlighet att leva upp till just Parisavtalet.


Men, det är så konstigt. Just nu hyllar ingen Greta.

I stället kan man på Dagens Nyheters ledarsida läsa att det rationella är att bygga ut, och att lagring av koldioxid kommer fixa problemen. Allt annat är ”aktivism”.

Problemet är bara, vilket Greta påpekat, att lagringstekniken inte finns tillgänglig i den skala som krävs. Ska vi ha minsta lilla chans att ens komma i närheten av målen i det Parisavtal vi förbundit oss till kan vi inte kraftigt öka kapaciteten hos Nordens största oljeraffinaderi. Det är inte hyckleri eller godhetssignalering. Det är matematik.

Klimatfrågan löses inte av god moral, eller ens kunskap. Inte av högstämda ledartexter om isar som smälter och fina selfies med gulliga Greta. Den som menar allvar med att vilja uppfylla Parisavtalet, eller ja, rädda vad som räddas kan, måste göra något mycket svårare. Ta strid med ekonomiska intressen och fossillobbyn. Erkänna att den omställning som är nödvändig måste ske i en helt annan takt än det som sker nu - och tvinga fram det med politiska beslut.


Klimatkrisen är kapitalismens kris, den visar på vårt ekonomiska systems oförmåga att lösa problem bortom kortsiktig profit. Den enda motvikt vi har är demokratin, och det verkar alltmer osannolikt att det räcker.

I veckan blockerade Greenpeace fartyg kranarna i Preemraffs råoljehamn i en fredlig aktion. Budskapet de hade med sig var ”Paris eller Preem”.

Ibland undrar jag vad som är värst: politiker och tyckare som inte tror på klimatförändringar, eller politiker och tyckare som tror på klimatförändringar och ändå inte vill ta strid för de beslut som måste fattas.

Publicerad:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.