Nu är det dags att stoppa förskingringen

Riksrevisionens granskning av skolpengssystemet borde vara spiken i kistan

Går ditt barn i kommunal skola? I så fall förskingras ditt barns resurser för sin skolgång på grund av svenska skolans undermåliga finansieringssystem, till fördel för friskolorna. Inte till fördel för friskoleelever utan till fördel för friskolebolagens expansion och andra kostnader.

Fristående huvudmän driver skola mer effektivt och är därför billigare! Politiker som stöttar bolagsskolor älskar att påstå det men de älskar inte att berätta att ”effektivt” i sammanhanget innebär att dra in på vad skolpengen är tänkt att betala för. Göran Hedström, tidigare anställd på skolkoncernen Thoren Business School men numera visselblåsare angående hur skolans finansiering missbrukas, skriver på Twitter att så länge det finns incitament att fuska för att minska kostnader kommer det att ske. Hedström beskriver förfarandet: ”Vi skippade kontinuerligt NO salar, utrustning för NO fast vi hade naturprogrammet. Slöjdsalarna, salar för hemkunskap, gymnastik var sådant vi nästan alltid skippade. Men vi fick full skolpeng. Skattepengar som gick direkt ner i ägarnas fickor utan minsta motprestation.”


Att det går till så har vi vetat länge. Ett misstag gjordes när den socialdemokratiska regeringen 1997 höjde skolpengen, summan varje barn tilldelas för skola och som följer barnet, från 85 procent för friskoleelever till samma peng som elever på kommunal skola får. Hundra procent innebär en överkompensation eftersom den kommunala skolan har högre och fler fasta kostnader; friskolan blev en potentiell guldgruva som lockade till sig fler charlataner.

Regelverket är inte ändamålsenligt. Det slår Riksrevisionens granskning av skolpengssystemet fast idag den 30 juni. Riksrevisionen beskriver träffsäkert problem som 1) kommunernas större ansvar som gör skolan dyrare för dem 2) friskolors rätt till kompensation om kommuner försöker skjuta till pengar där det mest behövs och 3) friskolors fria etablering; friskolor kan sätta upp skylten och suga åt sig elever från välfungerande kommunala skolor också när det inte finns tillräckligt med elevunderlag.

Resultatet är att friskolor försöker sålla fram elever som är billiga att undervisa för att sedan ge dessa en futtigare utbildning än den de kommunala skolorna erbjuder och samtidigt dräneras kommunens skolbudget.


Riksrevisionens kritik av finansieringsmodellen påminner om den Björn Åstrand kom fram till i sin utredning om en mer likvärdig skola, som han gjorde på uppdrag av dåvarande skolminister Anna Ekström. I början av juni röstade Riksdagen ner två propositioner sossarna la fram, som formulerats utifrån Åstrands betänkande. Förslaget, som innebar att återgå till att friskoleelever får en mindre summa i skolpeng och att skolvalet görs mer demokratiskt, röstades ner av moderater, sverigedemokrater, liberaler, centerpartister och kristdemokrater.

Vill ni göra er en informativ stund om skolan? Kolla då den debatt som föregick Riksdagens omröstning om Åstrands förslag. Lars Hjälmered, moderat skoltalesperson, sa att motionerna var: ”dåligt beredda, de saknar nödvändig beskrivning av konsekvenser och har också stora brister i sak. Regeringen har slarvat.” Men Åstrands utredning är 800 sidor noggrann genomgång av svensk skola både nu och historiskt, skollagens ambitioner, och hur vi med rätt enkla förändringar kan komma åt det som underminerar skolväsendet. Reformförslagen som presenterades var kompromissade och klara, de enda som förlorar på dem är skolkoncerner som vill parasitera på skolväsendet.


En orsak som angavs av de som röstade mot sossarnas propositioner var att de ville invänta Riksrevisionens utredning. Nå? Nu är den här och visar att skolpengssystemet inte fungerar som avsett. Är det slutet för skolans illa utformade resursfördelning? Timbro, Svenskt Näringsliv och Almega lär komma med diverse spinn och beställd ”forskning” för att fortsätta verka för AB-skolorna men politiker i den nya alliansen och Centern?

Varför gör ni det? De flesta barn går i kommunala skolor, deras föräldrar har också rösträtt.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.