Säg som det är – vi har hårda tider att vänta

Det är viktigare att snåla med energi än att skicka gamla skor till polska gränsen

I spåren av Rysslands krig mot Ukraina väntar hårdare tider även här, med lågkonjunktur och högre priser.

Pengarna till Rysslands krig i Ukraina kommer från försäljningen av olja och gas till Europa, också i Sverige. Det går inte ihop. Inte ekonomiskt, inte moraliskt, inte säkerhetspolitiskt. EU måste klippa med den ryska gasen och oljan, åtminstone lägga fram en plan för hur det mycket snabbt ska ske.  

Samtidigt måste politikerna säga som det är: kriget kommer att drabba medborgarna i Sverige mycket hårdare än du tror.

I veckan kom nya siffror som visar att den tyska ekonomin, dragloket i Europa, saktar in. Det är förväntat, det är självklart och givet att sanktionerna slår åt båda håll och att de högre energipriserna får konsekvenser.

Nu väntar en lågkonjunktur och höga priser på mat och energi. Att inkludera olja och gas i sanktionerna skulle göra situationen värre. Ändå behöver det göras.


Det medborgarna nu behöver höra är sanningen; att detta med stor sannolikhet kommer att bli ett långt och utdraget krig och att de svårare ekonomiska tiderna är lika mycket en del av både krigföringen och stödet till Ukraina som pansarskotten.

Som Mats Engström skrev förra veckan så använde regeringen Palme oljekrisen 1975 till att lansera ett reformprogram för energieffektiviseringar. I stället väljer regeringen nu att ensidigt införa bensinsubventioner, pengar som i praktiken är ett stöd till det ryska kriget.

Jag har länge önskat en socialdemokrati som investerar, lagar hålen i välfärden, bygger bort segregationen. Men då fanns inga pengar, sades det. Fortfarande sitter vi med en stor skuld efter pandemiåren. Sjukvården och äldreomsorgen måste stärkas, om inte annat för att stärka den svenska beredskapen. Var är tusenlapparna till de sjuksköterskor som slitit ut sig de senaste två åren, till undersköterskorna?


Precis som det blivit tydligt att en fungerande, väl bemannad sjukvård är viktig för vår beredskap borde man nu göra kopplingen mellan energi- och säkerhetspolitik lika tydlig. Gör klart att den som samåker, åker kollektivt eller tar cykeln utför en beredskapsinsats. Sådant beteende bör uppmuntras, liksom omställning till energisnålare leverne. De som måste ta bilen ska få stöd, men det bör ske utifrån inkomst. Och de som inte behöver borde uppmuntras till att välja andra alternativ, eller att göra sin bostad mer energieffektiv. Använd krisen till den omställning vi ändå måste göra, för klimatets skull, för den europeiska säkerheten och till stöd för Ukraina.

Det är en ny tid nu. Från politiskt håll behöver vi medborgare få veta vad som väntar, hur vi kan förbereda oss och vad vi kan göra för att bidra. Säg som det är: att snåla med energi är en viktigare solidaritetshandling än att skicka gamla skor till den polska gränsen.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.