”Som en flodvåg av uppmärksamhet”

I Louise Boije af Gennäs nya roman möter vi karaktärerna från ”Stjärnor utan svindel” igen

I nya romanen ”Stjärnfall” lyfter Louise Boije af Gennäs fram ramarna som sätts runt relationer. ”Att leva i ett samhälle där det får finnas många olika typer av livsstilar, och där man får göra fria val, det tycker jag är så grundläggande för att människor ska få bli lyckliga”, säger hon.

Förhållandet med Mian Lodalen speglades i succéromanen ”Stjärnor utan svindel” – i nya boken möter vi karaktärerna igen.

Den tillfälliga passionen med någon av samma kön är fortfarande ett ”outforskat rum” säger Louise Boije af Gennäs.

– Att du en gång vågar säga ja till den oväntade kärleken, utan att definiera om hela din sexualitet.

26 år har gått sedan romanen Stjärnor utan svindel slog ner som en bomb. Den vackra kärlekshistorien mellan överklasstjejen Sophie och vänsterradikalen och Söderbon Kaja fängslade läsarna – inte minst för att den speglade verkligheten och Louise Boije af Gennäs egen relation med författaren Mian Lodalen

I nya romanen Stjärnfall möter vi Sophie och Kaja på nytt, men de är inte i fokus. Det är i stället två kärnfamiljer i samhällets övre skikt, där en förbjuden kärlek skakar om grundvalarna. Louise Boije af Gennäs, 60, som i dag sedan länge är gift med Carl-Erik Lagercrantz och har två vuxna barn, minns uppståndelsen runt Stjärnor utan svindel, som tryckts i många upplagor genom åren.

– Det var som en flodvåg av uppmärksamhet. Det är alltid roligt när det man skriver blir läst och uppmärksammat, men det här var också jobbigt eftersom det låg så nära mitt liv. Det var stressande rent privat, för många av oss inblandade. Journalister stod i trädgården, säger hon.

”Brev från hela landet”

Läsarresponsen var enorm.

– Jag fick brev från hela landet, från både män och kvinnor, och nästan alla sa samma sak: ”Jag har aldrig tidigare berättat det här för någon: jag är heterosexuell, men har en gång i livet upplevt en himlastormande passion med en person av samma kön för att sedan gå tillbaka och fortsätta leva lyckligt som heterosexuell.” Det här tycker jag är intressant när jag tittar tillbaka i backspegeln. Det finns fortfarande inte någon beteckning för det här: man är inte homo, bi …

Är man inte bi då?

– Inte om man har haft en enda kärleksrelation med en person av samma kön. Bisexuell tänker jag är när man gillar att ha sex med både män och kvinnor. Men om man en gång i livet är med om det … Efter alla dessa år är det här fortfarande ett intressant och outforskat rum.

– Man har hittat på väldigt många olika beteckningar för olika livsföringar, men det här har ingen hittat någon bokstav för. Att du en gång vågar säga ja till den oväntade kärleken, utan att därmed definiera om hela din sexualitet.

Goda vänner

Kanske ett F som i ”fri”?

– Eller ett P som i ”passion”.

I dag är Louise och Mian Lodalen goda vänner. Och den nya romanens Kaja och Sophie följer inte längre verklighetens förebilder.

Idén till Stjärnfall föddes under de många samtalen med dottern och sonen och deras vänner, berättar hon.

– I min roman finns det totalt sex tonåringar i de båda familjerna. När två vuxna människor drabbas av en passion påverkar det alla runt omkring dem. Jag ville skildra att ungdomar inte riktigt får ta plats i vare sig kärlekshistorier eller skilsmässoberättelser, man fokuserar i allmänhet på de vuxna och vad de tänker och känner. För mig är en familj en organism där alla medlemmar är lika betydelsefulla, oavsett ålder. Alla blir djupt påverkade när omvälvande saker händer.

Och händer saker gör det verkligen i Stjärnfall. De två sammansvetsade, framgångsrika familjerna har väckt avund i bekantskapskretsen, men inget blir detsamma när den förbjudna passionen flammat upp.

”Samtalet är grunden”

Otrohet spelar en stor roll i boken. Det där livslånga, monogama förhållandet – hur ser du på det?

– Grunden för varje relation – både när det gäller kärlek, vänskap och familjer – är samtalet och det återkommer jag till i boken. Om man inte talar med varandra blir det väldigt svårt i längden. Det bästa förspelet i en parrelation är skratt, diskussioner och ifrågasättande. Den där gnistan: man kanske tycker olika, men wow – det finns en hetta i det. När man börjar leva parallella liv och håller tyst om sina tankar, då tror jag inte längre på en livslång relation. Man kan inte gå runt i tystnad, man kan inte ha bra sex i tystnad, säger hon och fortsätter:

– En passion som uppstår med en annan part är ett symtom på vad som inte fungerar i den egna relationen. Och grundproblematiken kommer du inte ifrån hur många gånger du än byter partner. Om du inte lär dig att kommunicera med den du lever tillsammans med, då blir du kanske seriemonogam men knappast lycklig bara för att du byter X mot Y.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.