Det har blivit ”vänster” att lita på nyheterna

Anna Andersson om en växande klyfta i synen på medierna

När Ebba Busch Thor använder ord som ”statstelevision” och ”statsradio” spelar hon på populistisk kritik mot public service .

”Att andra partier kommer med slag under bältet, det är väntat. Men när också statstelevisionen, statsradion och Dagens Nyheter köper motståndarnas förvridna bild, då kan det kännas lite motigt.” Så skrev KD:s Ebba Busch Thor på Facebook den 25 maj, dagen före EU-valet, när hon beskrev den smutsigaste valrörelse hon kunde minnas.


Det är mänskligt att bli sur över dålig publicitet – det här var dagarna efter att DN hade rapporterat om hur Lars Adaktusson som EU-parlamentariker 22 gånger hade röstat mot aborträtten – men ordvalen var intressanta. ”Statstelevision” och ”stats­radion”, det är så public service-kritiker brukar uttrycka sig för att insinuera att dessa institutioner inte bara är finansierade via skattsedeln, de är dessutom redaktionellt styrda av statsmakten (det är lite vagt exakt vad man menar här – sossarna? Regeringskansliet?).

Jag tror att Ebba Busch Thor är en alldeles för skicklig politiker för att ha skrivit så av en slump. Jag tror att hon prövar vattnen lite längre höger ut, där ett ifrågasättande av mediernas rapportering alltid går hem.

Jag ska inte säga att det direkt oroar mig, men lite undrar jag vad som hände med vänsterns en gång självklart antiauktoritära hållningfl


Att det är så finns det forskning på. I tisdags kom en rapport från SOM-institutet i Göteborg, Storm och stiltje av docent Ulrika Andersson, som visade att visserligen är förtroendet för medierna generellt stabilt och högt men att det finns ett klart samband mellan detta förtroende och politisk uppfattning. Ju längre höger ut du står, desto mer misstror du medier. Förtroendet är lägst bland dem som röstar på SD.

Längst ut till vänster är utvecklingen den motsatta – där har förtroendet blivit större. Jag ska inte säga att det direkt oroar mig, men lite undrar jag vad som hände med vänsterns en gång självklart antiauktoritära hållning.

Den här utvecklingen blir extra intressant om man lägger den bredvid den forskning som presenterades i april, om hur medierna rapporterade om de olika partierna i den senaste valrörelsen. Mest gynnades de forna allianspartierna medan S och SD missgynnades mest. Men ändå äter sig misstron in även bland de som sympatiserar med M och KD.


En av SOM-rapportens slutsatser är att den här klyftan mellan högerns och vänsterns mediesyn blir allt djupare, att vi driver mot ett samhälle där det är ”vänster” att lita på nyhetsrapporteringen. Jag orkar inte ropa ”Trump!” men undrar uppriktigt om det är en utveckling EBT vill ha.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.