Spännande om A-människor i isolering

I ”The habitat” utforskas vad som är det rätta virket

Publicerad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

33 steg från ena till den andra sidan. En kupol, lite mindre är ett genomsnittligt klassrum, placerad på en otillgänglig vulkan på Hawaii.

Det var under ett år hem för sex främlingar i ett experiment designat att simulera levnadsförhållandena för de första astronauterna att landa på planeten Mars.

Med sig in i sin fejkade rymdstation tar de sex försökskaninerna med sig frystorkad mat, några få prylar för tidsfördriv och förstås podcastutrustning. Deras inspelningar blir sedan grunden för Gimlets omtalade serie ”The habitat”, sju avsnitt som följer gruppen under vad som kommer bli det längsta året i deras liv.

Serien är skapad och berättad av vetenskapsjournalisten Lynn Levy som inte bara samlar materialet utan också sätter det i ett rymdhistoriskt sammanhang. Vi får höra om allt från svävande bajskorvar på Apollo 10 till den ensamme amerikanske astronauten som från sin rymdkapsel kunde se röken från Manhattan efter 11 september-attackerna.

Experimentet börjar bra, så när som på en krånglande toalett och vissa problem att vänja sig vid den frystorkade maten. Deltagarna är handplockade och väl förberedda. Till en början är problemen mer praktiska. Korta kalla duschar. Hur får man tiden att gå?

Men snart börjar experimentets verkliga kärna fram. För den här gruppen är, i likhet med de som normalt väljs ut för rymdresor, det närmaste man kommer supermänniskor. Med doktorsavhandlingar på hög och kroppar som elitidrottare. Men besitter de här typ-A människorna verkligen rätt egenskaper för en ett år lång isolering med andra, liknande människor?

Grupper inom gruppen uppstår. Är det rent av mer än vänskap mellan vissa? Deltagarna själva gör sitt bästa för att dölja det men det är svårare än de tror. Efter en tid börjar den trånga samvaron skava. Den milda accepterande tonen börjar bytas ut mot något annat. Den mänskliga naturen gör sig påmind och det är nu ”The habitat” blir riktigt intressant, inte bara för de forskare som samlar in data utan också för mig som poddlyssnare. Ska de klara sig hela vägen?

Publicerad:

LÄS VIDARE

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.