EU-parlamentets beslut är en skandal

Upphäver immuniteten för tre katalanska politiker

Carles Puigdemont under utfrågningarna i EU-parlamentet i dag.

EU-parlamentet har i dag med 400 röster mot 248 beslutat att upphäva immuniteten för tre av sina medlemmar, alla katalaner: Carles Puigdemont, Clara Ponsatí och Toni Comín. De berövas därmed sin rätt att fritt utöva sina mandat och riskerar att utvisas till Spanien. Där väntar dem samma livstidsliknande domar som nio demokratiskt valda politiker avtjänar.

EU-processen som lett fram till beslutet har varit skandalös. Ärendet bereddes av en bulgarisk politiker från samma partigrupp som Sverigedemokraterna. Hela rapporten läcktes medvetet till den spanska högernationalistiska tidningen ABC. EU-parlamentets lagutskott som bekräftade högerextremistens beslut leddes av en spanjor från partiet Ciudadanos, ett av många liberala europeiska partier som övergått till att bli nationalistiskt-auktoritärt. Ciudadanos hela existens bygger på kamp mot katalansk självständighet.

Lagutskottet begick grova formella fel, bland dem falska anklagelser mot en av de tre dömda.


EU-parlamentets uppgift är att representera Europas medborgare. Den principen har bytts ut mot underkastelse för Spaniens nationalistiska intressen. EU-parlamentets beslut fattades nämligen mindre än en månad efter att en klar majoritet i Katalonien regionalval röstat för partier som är för katalanskt oberoende och som kräver folkomröstning om Kataloniens framtid.

Lyckligtvis valde två av EU-parlamentets grupper, de gröna och vänstern, att säga nej tilldeportationer av folkvalda politiker och till ett EU-lands rätt att hålla politiska fångar.

Som en ironisk grimas mot EU:s bestraffning av katalanska politiker valde Barça, fotbollsklenoden, i söndags Joan Laporta till ny ordförande. Laporta stöder aktivt det katalanska oberoendet.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.