Två försiktiga val

Ellen Mattson och Anne Swärd väljs in i Svenska Akademien

Av: Claes Wahlin

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Ellen Matsson och Anne Swärd.
Foto: TT / Johan Ekströmer
Ellen Matsson och Anne Swärd.

Naturligtvis är det svårt att veta exakt vilka bevekelsegrunder och motiv som ligger bakom invalen i Svenska Akademien, nu såväl som tidigare. Några mer allmänna kriterier är likväl ganska uppenbara. Kompetensen ska vara bred, såväl avseende författare i de olika genrerna som en akademisk kunskap och överblick. Alltså: poeter, prosaister, litteratur- och språkvetare.

Rimligen bör det också finnas en internationell utblick, även om Nobelpriset är en rätt liten del av Akademiens verksamhetsfält. Den svenska litteraturen och språket är faktiskt den huvudsakliga sysslan hos de aderton. Givetvis ska det också vara en arbetande akademi.

Med invalet av de två prosaisterna Ellen Mattson och Anne Swärd stärks prosan, det var i alla fall syftet enligt uttalande från Akademien. Gott så, även om Swärd framstår som en något oprövat kort, hennes utgivning är i jämförelse med Mattsons ganska liten.

Jag kan samtidigt sakna någon som går i till exempel stilisten och konstvetaren Ulf Lindes spår, eller mer egensinniga författare (jag vet, det finns redan några i Akademien, men ändå), liksom en specialistkompetens i något utomeuropeisk språkfamilj.

Valen av Mattson och Swärd måste betraktas som försiktiga, kanske är det en strategisk god lösning, i väntan på att det institutionella självförtroendet ska återhämta sig till forna tiders.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturredaktion guide till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.