Kultur

Våldet får idioterna att triumfera

Döden har blivit normal och ingen vågar hoppas på en tvåstatslösning

Av: 

Eric Rosén

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

En palestinsk man grips av israelisk militär utanför Damaskusporten i Jerusalem igår tisdag.

Foto: Mahmoud Illean / TT

KULTUR

Den israeliska regimen bedriver apartheidpolitik. Det är inte jag som säger det. Slutsatsen hittar man i en färsk rapport från Human Rights Watch, en av världens mest respekterade organisationer som verkar för mänskliga rättigheter.

I rapporten beskrivs hur myndigheterna diskriminerar, förföljer och tvingar människor till underkastelse i en utsträckning som utgör ett brott mot mänskligheten.

Palestiniernas fri- och rättigheter stryks bekymmerslöst när idioter skriver nya lagar.

Mer vardagsnära kan det ta sig uttryck som i det videoklipp som spridits i sociala medier den senaste veckan. Där står en ung palestinsk kvinna och en ung israelisk bosättare. Hon säger att han inte har någon rätt att ta över hennes hem. Han svarar att det inte är honom hon ska vara arg på. För om inte han tar huset kommer någon annan att göra det, alternativet att hon får tillbaka sin bostad finns inte på kartan. Problemet är att han har rätt, det här är inte några enskildas övergrepp, det är makten som med stöd enbart i den starkes rätt systematiskt fördriver palestinier från sina hem.

Sedan i måndags har i skrivande stund minst 43 palestinier och sex israeler dödats i det snabbt eskalerande våldet, uppger Reuters. Hundratals fler är skadade.

”Det här är bara början”, säger idiot nummer ett, Israels försvarsminister Benny Gantz.

”Om Israel vill trappa upp är vi redo”, säger idiot nummer två, Hamasledaren Ismail Haniyeh.

Det är bara dagar sedan den korruptionsåtalade Benjamin Netanyahu ännu en gång misslyckades med att forma en parlamentarisk majoritet. Ett av alternativen, förespråkat av oppositionsledaren Yair Lapid, är en bred samlingsregering. En sådan regering skulle bland annat kunna lagstifta om att en parlamentsledamot som åtalats inte ska tillåtas att bli premiärminister. Det vore förstås förödande för översteidiot Netanyahu, vars demokratiska legitimitet rättmätigt ifrågasätts från alla håll i den israeliska politiken.

Krig och konflikt kan hjälpa Netanyahu att behålla makten ytterligare en tid, vilket påpekats av bland andra Aftonbladets Wolfgang Hansson och DN:s Nathan Schachar.

Idioterna Hamas hakar entusiastiskt på med raketer och dödliga attacker på civila israeler, upptrappningen stärker också deras ställning.

Fördömanden från politiska ledare, kålsuparresonemang, geopolitiska analyser – och texter som denna – kommer lika självklart som vanligt. Men det stora sveket mot Palestina, och mot tron på frihet och människovärde, är att vi kommit till en punkt där ingen längre riktigt vågar hoppas på något bättre. Där övergreppen och övervåldet är en självklarhet, där den israeliska regimen ses som bara ännu en laglös våldsverkare bland andra. Där döden ses som en oundviklig konstant, ett av alla uttryck för den israeliska maktpolitiken.

Där den som drömmer, om exempelvis en tvåstatslösning, beskrivs som minst lika naiv och världsfrånvänd som den som i vuxen ålder tror på tomten. Som den största idioten av alla.

ANNONS EXTERN LÄNK

Njut av en god bok i sommar – Prova BookBeat gratis i en månad!

BookBeat.se

Publisert:

LÄS VIDARE

Omvärlden manar till lugn – båda parter hotar med upptrappning

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Israel

Palestina

Hamas

Human Rights Watch

Benjamin Netanyahu

Mänskliga rättigheter