Det bidde en tummetott – landets vita fläckar blir kvar

Jan Scherman är inte imponerad av det nya presstödet

Av: Jan Scherman

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Kulturminister Alice Bah Kuhnke och övriga Medieutredningen presenterade i dag en ny modell för presstöd.
Foto: Anders Wiklund/TT
Kulturminister Alice Bah Kuhnke och övriga Medieutredningen presenterade i dag en ny modell för presstöd.

De senaste dagarna har de stora mediebolagen redovisat sina vinster. Bäst i klassen är TV4 som slog personligt rekord och tjänade drygt en miljard kronor.

Både Bonnier och Schibsted går bra. Alltmedan mindre medieföretag fortsätter att gå på knä.

Och så i dag – regeringen presenterade sitt efterlängtade förslag till nytt presstöd. Det är stora ord som förebådar de satsningar som nu beslutats. Medierna har utsatts för förändringar som är de största på 500 år. Just så skriver kulturministern och alla de andra partierna utom SD, som ställt sig utanför överenskommelsen om presstödet.

De stora orden fortsätter – ett helt nytt stöd ska införas i områden som saknar journalistik bevakning.

Det är lätt att bli charmad av denna verbala storvulenhet. Så rätt tänkt. Varje år tappar Svenska journalistförbundet mellan 400 och 500 medlemmar. En del går i pension, men de flesta av dessa har fått sparken någonstans i Sverige. Och utanför Stockholm. Det är en rad kommuner i vårt land som helt saknar journalister anställda på orten. Siffran varierar mellan 60 och 80 beroende på hur man räknar. De vita fläckarna är många.
Så rätt tänkt med pengar till lokal journalistik. Jag letar efter beloppet.

Läser jag rätt? Tar på mig läsglasögonen. Verbet ”bidde” infinner sig. Ja, ni vet han som gick till skräddaren och beställde en rock, som sedermera bidde en byxa, en väst, en vante, en tumme och till slut ingenting.

I detta nya presstöd blir satsningen möjligtvis ett litet lillfinger. Förlåt, bästa kulturpolitiker i Sveriges riksdag – detta är inte bara snålt. Det är skämmigt och verkningslöst. En miljon är förstås också pengar, men försvinnande lite i sammanhanget. Jämför med TV4:s miljard. Grattis förresten till min gamla arbetsplats, som för övrigt lade ner de flesta av sina lokaltv-stationer med hänvisning till dålig lönsamhet.

I övrigt så är det ont om nyheter. Det mesta av det gamla presstödet kvarstår om än på en något högre nivå. Kulturminister Alice Bah Kuhnke tillsatte Medieutredningen i mars 2015. Nu nästan tre år senare är resultatet ett förslag som innebär att de flesta problem kvarstår. Inte minst att Sverige förblir ett land med många vita fläckar.

Publicerad:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturredaktion guide till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.