Är det en kompis eller en expert i studion?

Bråket mellan Janne Andersson och Bojan Djordjic är ett bra tillfälle att reda ut rollerna

Janne Andersson hamnade i bråk med Bojan Djordjic i Viaplays studio efter EM-kvalmatchen mellan Sverige och Azerbajdzjan i måndags.

”Det finns bara en stjärna i en intervju, och det är inte du som reporter.” Orden kommer från John Swatsky, kanadensisk journalist och gudfader inom intervjuteknik.

Som frågeställare ska du hålla ditt ego borta och inte försöka glänsa eller vinna, för då förlorar du tittaren.

I det omtalade tv-bråket mellan förbundskapten Janne Andersson och fotbollsexpert Bojan Djordjic efter matchen Sverige–Azerbajdzjan hade Swatskys ord kunnat komma till användning.

 

Ur ett journalistiskt perspektiv blev det inte bra. Kanske att experter och kommentatorer inte betraktar sig själva som journalister men oavsett det så glömdes tittaren bort.

Till en början ställer Djordjic rimliga och relevanta frågor men går snart över till att tjafsa med Andersson. Påstående efter påstående levereras utan att någon fråga egentligen ställs. Och ännu värre, utan att svar inväntas.

Djordjic verkade vilja vinna och bevisa något och vi tittare ser hur två mäns sårade egon växer sig starkare för varje sekund som går. Andersson förlorar humöret, gör alla tänkbara fel. Han är redan från starten pressad, det går ju inte bra för det svenska landslaget. Att slå Azerbajdzjan är tyvärr ingen fjäder i hatten.

Här skulle Bojan Djordjic låtit intervjupersonen stå för showen, Janne Andersson hade redan tappat greppet. Det såg tittarna.

Visst är det lätt att vara efterklok men Djordjic har inte i en enda efterföljande intervju backat från sitt agerande. I stället lägger han ut texten om att ”förlåta men inte glömma”.

 

Situationen i tv-studion visar dock på ett mycket större problem inom sportjournalistiken. Rollerna är många gånger otydliga i tv-studion. Vad är experternas roll, är de reportrar eller är de bara där för att säga bu eller bä om matchen?

Den grabbiga stämningen som liknar en man cave – mansgrotta – där killar ska förklarar hur det ligger till gör inte saken bättre.

Studio-situationen framstår många gånger som halvprivata tillställningar och är förvirrande för tittaren. Är det killkompisar som ses över en öl eller är det en intervjusituation som förbundskaptenen går in i?

När Djordjic återkommande frågar Andersson ”men varför tar du det personligt” är det ännu ett tecken på den intima relationen. En sådan fråga ställer man när man är irriterad på sin partner, inte till en intervjuperson.

Den som inte heller gjorde sitt jobb och som inte nämnts i den efterföljande debatten är programledaren och sportjournalisten Niklas Jihde. Vad var hans roll kan man undra. Hans enda bidrag var att göra timeout-tecken med händerna och hoppas att det hela skulle försvinna.

Nej, sportjournalistiken imponerade inte – men händelsen skulle kunna bli starten på en bredare diskussion om rollerna.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.