Mejla

Enna Gerin

Flyktingarna får betala för mi(S)slyckad politik

Enna Gerin om ett parti som går alltmer vilse i Sverige och Europa

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Jimmy Jansson (S), som får släppa testballonger om tiggeriförbud och tak för invandringen när S vill dölja sitt ekonomiska misslyckande.
Foto: BJÖRN LINDAHL
Jimmy Jansson (S), som får släppa testballonger om tiggeriförbud och tak för invandringen när S vill dölja sitt ekonomiska misslyckande.

KULTUR

Tredje vägens medelklassorienterade (S)-elit slänger hellre asylrätten och minoriteter överbord än omprövar sin egen högerekonomiska åtstramningspolitik. Detta kan bli förödande för socialdemokratin.

Inom tyska SPD har det startats ett synnerligen märkligt initiativ. Förre partiledaren Sigmar Gabriel och andra etablissemangsgubbar har bildat gruppen ”Die wahre SPD” som sen bytte namn till ”SPD pur 2030”. Deras ”sanna” och ”rena” socialdemokratiska elitklubb har som mål att stoppa en potentiell vänstersväng inom partiet.

Det är minst sagt magstarkt med tanke på att deras högerpolitik och mittensamarbeten lett till att Europas äldsta (S)-parti håller på att utraderas. SPD ligger runt 15 procent i väljaropinionen. Gud förbjude att någon vill ompröva politiken och strategin!

Sigmar Gabriel kombinerar vänsterkritiken med en kritik av att SPD blivit för gröna och fokuserar för mycket på grupp- och minoritetsteman. När man inte vill appellera folkligt till arbetare genom vänsterpolitik, då får man slänga klimatet och minoriteterna under bussen.

Tredje vägens posterboy Tony Blair menar att det är mångkulturalismens ”misslyckande” som lett till ökad trångsynthet på den brittiska ön. Invandrare måste tvingas integrera sig om radikalhögern ska stoppas, enligt honom. Blairs katastrofala Irakkrig och marknadsliberala högersväng kan inte ha något att göra med att missnöjet och populismen växer?

Även mittenpolitikens grand old lady Hillary Clinton har knäckt koden. Efter brakförlusten mot Trump vill hon ge Europa ett råd: Ni måste minska invandringen för att stoppa högerpopulismen! Att hon satt i knät på kapitalet och hade noll politik som försvarade vanliga arbetares ekonomiska intressen kan då inte vara problemet. Det måste vara invandrarnas fel.


Här i Sverige vågar delar inom (S)-ledningen inte släppa dessa testballonger själva. Istället puttar man fram sin egen tankesmedja Tiden och Eskilstunas kommunalråd Jimmy Jansson för att driva denna tes och opinion inom partiet.

Jansson driver stenhårt på för tiggeriförbud och föreslog nu senast ett tak för flyktinginvandringen. Samtidigt menar han att det inte behövs ”en massa nya reformer”, utan S ska bara se till att ”det vi redan har också ska fungera”. Han omprövar gärna asylrätten men inte bristen på välfärds- och jämlikhetsreformer.

S-smedjan Tiden å andra sidan bedyrar att tre av fyra punkter i januariavtalet är bra S-politik, bara några få kompromisser är skadliga. Konstigt att ingen annan ser all denna fantastiska S-politik i 73-punktsprogrammet. Men ett tiggeriförbud ska vi ha och en egen utredning om ännu hårdare migrationspolitik har man nu startat.

Framtiden tillhör en progressiv, grön och solidarisk socialdemokratisk reformism. Den tillhör inte gårdagens förlorare som desperat försöker dölja sina egna ekonomiska misslyckanden.Fotnot: Till vardags arbetar Enna Gerin som utredare på den fackliga tankesmedjan Katalys och på fritiden är hon engagerad i S-föreningen Reformisterna.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.