Zooma in alla boktips – hitta din favorit till jul

Krim, science fiction, skräck, fantasy eller feelgood – vad blir det?

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Publicerad 2022-12-12

Malin Krutmeijer om årets tre bästa krimromaner

» 1979
Val McDermid
Polaris

När Val McDermid, känd för böckerna om profileraren Tony Hill och kommissarien Carol Jordan, inleder en ny serie om den unga kvällstidningsreportern Alison Burns i 70-talets Glasgow sopar hon mattan med allt jag läst i genren i år. 1979 är en riktig roman. Den är härligt rik i skildringen av alltifrån skotska nationalister med terroristdrömmar till arbetet på en svårt mansdominerad tidningsredaktion som stinker av sprit, cigg och adrenalin.

» Havsörnens skrik
Karin Smirnoff
Polaris

Karin Smirnoff släpar Salander och Blomkvist till Jokkmokkstrakten där hon rådbråkar stockholmarna på alla möjliga sätt. Hon lattjar lustfyllt med Millennium-världen, romanen är milt sagt vildvuxen men också intelligent och mindre sentimental än föregångarna. Här finns spännande metanivåer och gnistrande humor.

» Ett ärligt liv
Joakim Zander
Wahlström & Widstrand

Ojämn och med otillfredsställande slut, men med en verkligt excentrisk intrig runt en grupp ”illegalister”: en individualistisk anarkism som egentligen peakade för hundra år sedan, och gick ut på att helt enkelt hugga för sig av det som ett förtryckande samhälle nekade en. En juriststudent ansluter sig, förbannad och desillusionerad sedan hans tro på meritokratisk rättvisa stendött i mötet med överklassgossarna han bor med.

Rasmus Landström tipsar om bästa science fiction-böckerna

» Denial
Jon Raymond
Simon & Schuster

Föreställ dig att det sker en vändning i klimatfrågan, omställningen tar fart på allvar, köttindustrin avskaffas och oljelobbyn ställs inför rätta. Men att rörelsen sedan tappar fart och klimatbovarna kommer tillbaka. Skräckinjagande, eller hur? Det är premissen för Jon Raymonds Denial. I boken får en journalist upp spåret på en av fossillobbyns män, som hållit sig gömd i Mexiko under 20 år. En sf-roman inom undergenren ”proleptisk realism” – där framtiden kollapsar in i nuet – som ställer moraliskt komplexa frågor utan att ge entydiga svar.

» Binti-trilogin
Nnedi Okorafor
Övers. Maria Ljungholm
Palaver press

Nnedi Okorafors africanfuturistiska böcker om den modiga fredsmäklaren Binti har belönats med både Nebula- och Hugopriset. Att den nu finns i en tonsäker översättning är glädjande – varenda sida sprakar av uppfinningsrikedom och framtidsoptimism. Okorafor skriver en blandning mellan sf och fantasy, som korsar nigerianska myter med högteknologi. Vad sägs till exempel om ett rymdskepp som är havande, eller svävande krigsvalar?

» Kvinnoland
Charlotte Perkins Gilman
Övers. Emilia Fjeld
Ovipress

En av de bästa feministiska framtidsskildringarna, från den utopiska litteraturens andra guldålder. Perkins Gilmans klassiker från 1915 skildrar ett lesbiskt samhälle där konkurrens ersatts med omvårdnadsideologi. För att understryka hur meningslösa männen blivit låter Perkins Gilman kvinnorna uppfinna vetenskaplig jungfrufödsel. Boken är givetvis en komedi, men den har allvarliga undertoner. Bland annat påverkade den Alva Myrdal när hon utformade sina kollektivhus och barnkrubbor.

Karin Pettersson: Två fantasyböcker du inte vill missa

» The City We Became
N.K. Jemisin
Orbit

Den amerikanska författaren N. K Jemisin är en av fantasygenren stora fixstjärnor, kanske den största i sin generation. Hennes världsbyggen är alltid imponerande och tematiken handlar ofta om makt och förtryck. I trilogin Den söndrade jorden, som är översatt till svenska, fick alla tre böckerna det prestigefyllda Hugo Award. I hennes senaste bok, The City We Became undersöker hon staden som organism, dess myller av liv och mörka undersida. Boken är en kärleksförklaring till New York, och en ren glädje att läsa.

» Babel
RF Kuang
Harper Collins

Den här boken utspelar sig i ett alternativt Storbritannien under den viktorianska eran, det brittiska imperiets höjdpunkt. I detta världsbygge kommer energin som driver civilisationen framåt från själva språket, den friktion som uppstår mellan ord som översätts. Till det stora översättarinstitutet Babel i Oxford hämtas begåvade barn från imperiets alla hörn för att användas i detta civilisationsprojekt. RF Kuang är själv översättare, och boken är en komplex och mörk kritik av koloniala strukturer och imperiedrömmar.

Ingalill Mosander: Årets feelgood-romaner

» Ett oväntat val
Marian Keyes
Övers. Katarina Jansson
Norstedts

Hon är älskad av miljoner för sin gudabenådade humor och förmåga att ingjuta hopp. För 25 år sen fick hon sitt genombrott med världssuccén En oväntad semester om en ung kvinna på ett behandlingshem för missbrukare. Nu kommer uppföljaren, där kvinnan blivit terapeut på samma hem. En dag får hon ett oväntat samtal och hela hennes liv tar en helt ny vändning. Feelgood i kubik.

» Julstämning på Lyckans gård
Carole Matthews
Övers. Helen Ljungmark
Printz

Julen närmar sig hemma hos Molly Baker. Hennes omsorgsfullt skapade julkrubba drabbas av ett avbräck när det visar sig att en av alpackorna ätit upp Jesusbarnet. Molly älskar visserligen alla sina djur men det finns gränser. En rolig, varm och vänlig berättelse om livet i en liten by där vilsna tonåringar samsas med en rad excentriska vuxna och tillsammans lyckas de, trots ett visst kaos, skapa en oförglömligt helg.

» Kallbaderskan bland fjällen
Karin Härjegård
Printz

När Helena får veta att hennes man bedragit henne i flera år blir hon förkrossad. Hon flyr upp till Härjedalen där hon fått låna en stuga. Hon börjar långsamt läka, gör en djup inventering av sitt liv och bestämmer sig för att helt förändra sin tillvaro. Hon vågar bada i iskalla fjällsjöar, skaffa sig unga, energiska vänner och tar anställning i våffelstugan. En livsbejakande, känslostark roman som utsetts till Årets Feelgood 2022.

Markus Larsson: Skräckromaner som verkligen skräms

» Echo
Thomas Olde Heuvelt
Hodder & Stoughton

Den bästa skräcken får människan att börja frukta sin vardag. Vi kikar under sängen. Vi svarar inte i telefonen. Vi spejar efter hajar på stranden. Inledningen av Echo kommer i sin tur att få läsaren att tänka efter när hen vill gå upp på natten och pissa. Böckerna av den holländska författaren Thomas Olde Heuvelt liknar sällan något annat. Varje kapitel är döpt efter klassiska skräckhistorier av bland andra HP Lovecraft och Clive Barker. Effekten blir lika olycksbådande som romanens centrala siluett, ett hemsökt berg i franska alperna.
» Hex
Thomas Olde Heuvelt
Tor Books

Eftersom Thomas Olde Heuvelt fortfarande inte har översatts till svenska måste hans genombrott nämnas igen. Hex är lika enkel och otäck som en vandringssägen. Den amerikanska versionen av boken utspelar sig i småstaden Black Spring. Det bor en häxa där. Munnen och ögonen är igensydda. Och den som ser henne kan aldrig lämna staden igen. Resten får allt i filmen Ringu att kännas som Babblarnas vaggvisa.
» The glass hotel
Emily St. John Mandel
Macmillan

Uppföljaren till dystopin Station eleven skulle aldrig klassas som skräck. Men den är konstruerad som en spökhistoria. Varenda karaktär hemsöks av sina val, misstag och gärningar, precis som Scrooge i Charles Dickens En julsaga. Och någonstans i skuggorna väntar ett försvunnet syskon som dog ute på havet. Sorgen i The glass hotel är både skrämmande och vacker.