Elon Musk och SD hatar andras yttrandefrihet

Vi ska vara tacksamma över EU:s envetna lagstiftning angående medieplattformarna

I oktober i år köpte Elon Musk plattformen Twitter för 44 miljarder dollar.

Han kallar sig ”yttrandefrihetsfundamentalist”, den gode Elon Musk.

”Jag kommer inte ens att förbjuda det twitterkonto som följer mitt eget flygplan”, twittrade han i november.

Kontot han syftade på var @elonjet, skapat av en student vid namn Jack Sweeney. Det samlar flygdata om Musks och andra miljardärers privatjet och redovisar deras flygmönster.

I veckan förbjöd Musk kontot, och blockerade Sweeneys alla twitterkonton. Detta eftersom han menade att han familj upplevt sig hotad. Så mycket för yttrandefriheten, när den kom för nära Musks egen person, och egna intressen.

 

Sedan Musk tog över Twitter har miljardären ställt till totalt kaos i bolaget. En stor andel av de anställda har fått sparken, och tidigare avstängda konton har aktiverats, bland annat kända rasister och antisemiter. Människorättsorganisationer har rapporterat att antisemitism, hat och hot har ökat kraftigt på plattformen. Musk har själv bidragit, genom att komma med grundlösa insinuationer mot sin före detta chef för säkerhet, Yoel Roth, för att ha en suspekt inställning till sex med barn. Roth var efter detta tvingad att fly sitt hem, efter att ha blivit hotad till livet av folk som tog Musks trollande bokstavligt. Det senaste dygnet har det kommit uppgifter om att journalister från bland annat Washington Post, New York Times och CNN som granskar Musk helt sonika har stängts av från Twitter.

Det går inte att linda in det: en av världens viktigaste plattformar för informationsutbyte, protester, organisering och debatt är i händerna på en megaloman anti-wokeriddare som inte drar sig för att slumpmässigt förstöra andras liv.

Och nej, kom inte dragande med ”yttrandefrihet”. Elon Musk bryr sig inte om yttrandefrihet, åtminstone inte för andra. Han bryr sig om själv, sina kompisar och sin alltmer obehagliga politiska agenda. Han resonerar exakt som Sverigedemokraternas Björn Söder – kulturen ska vara fri, men bara om den inte utmanar de gränser som SD själva har satt upp. Frihet att dansa ”ox-dansen”, men absolut inte att göra konst med snippor.

För att vara övertydlig: detta är inte yttrandefrihet, detta är auktoritärt maktspråk. Dessutom extra hotfullt eftersom de personer som utmanar SD:s/Musks gränser alltid riskerar drev, hat och dödshot.

Det värsta och mest naiva i debatten har varit alla de röster som sagt att det bästa skyddet för yttrandefriheten är att demokratin inte ska lägga sig i

Plattformarnas problem och makt går djupare än Elon Musk. Det har alltid varit farligt med den godtycklighet som har gällt. Donald Trump stängdes av från Twitter, men först när det blev politiskt opportunt. Det värsta och mest naiva i debatten, både i USA och här hemma, har varit alla de röster som sagt att det bästa skyddet för yttrandefriheten är att demokratin inte ska lägga sig i, att internet ska vara laglöst land. Detta samtidigt som en handfull miljardärer samt den kinesiska staten byggt upp informationsmonopol där de själva kontrollerar både yttrandefrihetens gränser och all vår användardata.

Just nu är jag tacksam för det envetna – och av plattformarna och liberala debattörer hårt ifrågasatta – lagstiftningsarbete som pågått på EU-nivå under många år. Enligt dessa nya lagar är Twitter och andra plattformar skyldiga att snabbt ta bort innehåll som dödshot, terroristpropaganda och barnsexfilmer oavsett vad Elon Musk har för personliga åsikter.

Det räddar inte Twitter om Musk har bestämt sig för att göra plattformen till en lekstuga för anti-wokekrigare och konspirationsteoretiker, och det hjälper inte de människorättsaktivister runt om i världen som behöver Twitter för att nå ut. Men viss skillnad kommer det att göra. Och om inte annat visar det att det finns alternativ till att lägga all makt i händerna på världsfrånvända tech-bros och sen hoppas på det bästa, i ”yttrandefrihetens” namn.

Artikeln har uppdaterats efter publicering sedan ny information tillkommit.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.