”Hallå?” är outhärdligt – men är något på spåren

Hanna Olsson lyssnar på podden som försöker sig på improviserad humor

Av: Hanna Olsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Improviserad humor är svårt.

Jag vet, för jag har själv försökt.

Det är inte heller särskilt populärt.

I stort sätt allt utom Hasse Alfredsons Lindemän anses vara roligare för dem på scenen än för publiken. Enligt säkra källor är det heller inte något man blir särskilt rik på.

Komikern Johanna Nordström och Edvin Törnblom, bland annat programledare på SVT Play, har släppt två avsnitt av podden Hallå?, den första svenska impropodden som kan nå en bred publik.

I varje avsnitt spelas två sketcher upp, där programledarnas två karaktärer helt utan manus diskuterar mer eller mindre aktuella ämnen.

Det kan vara småländska kvinnor som pratar om dieter, eller typ två frisörer i Eskilstuna som diskuterar influencers bröllop.

Det är ganska korthugget, otroligt fritt spelat och, jodå, man hör att de har roligt.

Edvin Törnblom och Johanna Nordström kan vara något på spåren, och det säger jag mest för att de är 90-talister som är hejdlöst roliga på internet. De måste väl veta vad som slår.

Johanna Nordström är en av Sveriges roligaste just nu, megastor på Instagram, men även traditionell komiker i Parlamentet och med som för-komiker på Messiah Hallbergs utsålda turné.

Men de här uppenbart innehållslösa improvisationerna, helt utan linjära berättelser, är ganska outhärdliga att höra på.

Roligast är podden när de spricker och vännernas rätta personer kikar fram bakom svajiga dialektimitationer. Jag hade mycket hellre hört dem precis som sig själva.

Kanske är jag tio år för gammal för att fatta grejen. Men en sak ska duon ha all cred för: de använder poddmediet som den experimentverkstad den kan vara.

Jag ser fram emot att se dessa två fortsätta pröva sig fram. Hallå? är ett okej första utkast.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN