Briljant om Ronaldo

Fotbollspodden Klackspark är den enda i sitt slag

Jeanette Rådström, Anna Pierre och Malin Hägg samtalar över klubbgränserna.

Grabbigheten i Sveriges största fotbollspodd Tutto Balutto kan jag utan problem stå ut med. Gusten Dahlin och Thomas Wilbacher är kunniga, underhållande och framförallt står de tydligt på supportrarnas och supporterkulturens sida. Det behövs när medier annars gärna fokuserar på våld och hat, och i värsta fall vidgar klyftan mellan supporters och de som ansvarar för säkerhet kring matcherna.

Samma positiva egenskaper gäller för den betydligt mindre uppmärksammade podden Klackspark, som drivs av kvinnliga fans, och därmed är landets enda av sitt slag. Två AIK:are och en Hammarbyare, men deras fokus ligger sällan på rivalitet utan snarare på allsvensk fotboll och supporterkulturen som helhet.

Att podden består av tre tjejer är inte oviktigt. Jag har spenderat oräkneliga timmar på AIK:s klackläktare och det är ingen nyhet att männen är i majoritet, och att läktarkulturen ofta präglas av maskulina, testosteronstinna ideal. Ur den frustrationen föddes idén att starta den podcast som nu har funnits i tre år.

Jag vill särskilt slå ett slag för det senaste avsnittet när Jeanette Rådström, Anna Pierre och Malin Hägg går igenom våldtäktsanklagelserna mot Cristiano Ronaldo. Det är en briljant redogörelse från början till nutid. De ger en heltäckande och analytisk beskrivning som jag inte sett eller hört någon annanstans. Tillsammans personifierar de något som borde vara en självklarhet, nämligen att det inte behöver finnas en motsättning i att vara feminist och fotbollssupporter.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.