Låt Iaspis företräda konsten – inte myndigheterna

SVAR DIREKT Det är bra att detta inte har något med kulturministeriet att göra, det innebär att ni själva orsakat nuvarande situation och rimligen kan göra något åt den.

Jag kritiserade inte det nuvarande programmet (för övrigt har jag själv medverkat). Däremot undrar jag fortfarande om direktörens möjlighet att lägga fram förslag och föra en direkt dialog med styrelsen har begränsats under senare år. En sådan maktförskjutning pekar nämligen Joel Tunströms reportage i Kunstkritikk.se på.

Samtidigt som ni kostat på er att inte svara honom anklagar nu 195 konstnärer i Dagens Nyheter Iaspis byråkrati för regelrätt censur av den konstnärliga ledaren och direktören Lisa Rosendahl. Detta rimmar illa med er egen beskrivning av beslutsgången: en styrelse fattar beslut efter underlag av direktören.

Men om Iaspis ska ha en konstnärlig ledare under det nuvarande mandatet på tre år så måste hen få konstnärligt handlingsutrymme. Företräda konsten och konstnärernas intressen, framför myndighetens. Övriga tjänstemän bör stödja detta.

Ni skriver att ni välkomnar en granskning, men har än så länge nogsamt undvikit att svara på kritiska frågor.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.