Dolly Parton – artisten som förenar hela USA

Gåtan bakom hits och tits diskuteras i ny podd

Av: Anna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Dolly Parton (född 1946).
Foto: AP
Dolly Parton (född 1946).

I ett USA där skyttegravarna i kulturkriget bara tycks bli allt djupare finns det en person som utgör en bro tvärs över allt: Dolly Parton. Det är något med den 73-åriga countryartisten som förenar alla, oavsett kön, ålder eller etnicitet – ”both the churchladies and the gays”.

Vad är det hon har? Den frågan har Jad Abumerad och hans producent Shima Oliaee ägnat två år åt att undersöka och resultatet är den ljuvliga podden Dolly Parton’s America.


Det ska bli nio avsnitt men hittills finns bara fyra ute, mer tematiska än kronologiska. De besöker temaparken Dollywood och den eländiga stuga i Smokey mountains, Tennessee, där Parton växte upp, och de gör massor med intervjuer med närstående, forskare, fans, andra artister och förstås med Parton själv.

Samtalen rör sig runt nostalgi, identifikation, exil, frigörelse, feminism – som Parton säger sig inte tillhöra – och förstås om skapande och musik. För vilken gudabenådad artist hon är (själv säger hon ”I give God the credit, I just want the cash”). Hon skrev I will always love you och Jolene på en och samma dag, och det mesta av kvinnlig erfarenhet tycks hon kunna omsätta i låttexter.

Så vad är Dolly Partons Amerika? Jag vet inte än men det tycks vara en plats där alla hör hemma.

Publicerad:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturredaktion guide till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.