Förföljelser även i fredstid

Kalle Holmqvist om Colombia – där 100 aktivister mördats bara i år

Iván Duque svors in som president i tisdags.

Årets presidentval i Colombia blev en storseger för högerkandidaten Iván Duque. Men att vänsterns Gustavo Petro gick vidare till andra valomgången och fick 42 procent är ett historiskt bra resultat.

Colombias progressiva krafter har länge varit tillbakapressade. Inte minst på grund av Farc-konflikten – som pågick i ett halvsekel utan att förbättra livet för vanligt folk. Nu när det finns ett fredsavtal (visserligen bräckligt) är det svårare att kalla alla vänsterpolitiker för terrorister.

Men våldet fortsätter. Colombia har flerpartisystem, val och grundlagsfäst yttrandefrihet. Ändå förföljs oppositionella hårdare än i många diktaturer. Under första halvåret 2018 mördades cirka 100 freds-, miljö- och människorättsaktivister. Enligt Amnesty är Colombia ett av världens farligaste länder att vara fackligt aktiv i.


Colombia är en av USA:s och Natos viktigaste allierade. Det är väl kanske därför som de politiska förföljelserna sällan möter några reaktioner från omvärlden.

Men colombianerna själva är inte tysta längre. Protesterna mot våldet inleddes på sociala medier och har nu under sommaren vuxit till en massrörelse. I juli hölls ljusvakor över hela landet, för att hedra de mördade.

Iván Duque svors in som president i tisdags. Det blev en dag av landsomfattande protester, i minst 36 colombianska städer hölls marscher ”för livet och freden” och för rätten att säga sin mening utan att bli dödad. Man kan tycka att det är ett rimligt krav.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.