Jag ska sluta håna de äldre i mitt flöde

Ibland kan man bara slappna av och flyta med

Av: Jack Hildén

Publicerad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Bruce Springsteen – etta på Jack Hildéns Spotifylista.  Om någon bryr sig …
Foto: AP
Bruce Springsteen – etta på Jack Hildéns Spotifylista. Om någon bryr sig …

KULTUR

Det är sammanfattningstider. Priser ska delas ut och året summeras i största allmänhet. I listor och utmärkelser, och ofta har man en krypande känsla att inget som kom före augusti har en sportslig chans att vinna, eftersom det redan glömts bort.

Sådan tur då, att Spotify minns åt oss. Där påminns jag vänligt om att de sammanställt en lista med mina ”topplåtar” 2019. Jag skrattar lite för mig själv på bussen, för det är klart att Bruce Springsteen ligger högst upp i år igen. Annat blir jag konfunderad av, kan till exempel inte minnas att jag lyssnat på Maggie Rogers nya skiva mer än en gång.


Hur som helst rycks jag med, tar några skärmdumpar och lägger ut dem på Instagram eftersom jag tycker det säger något … roligt om mig själv. Antar jag. Flera andra gör samma sak. Att det finns något egocentriskt i det vet både jag och Spotify. Visst roas jag mycket mindre av andras listor, än min egen.

Och mycket riktigt. Inte långt efter att folk har börjat lägga upp sina listor, ploppar motreaktionerna upp. Lika säkert är det, lika lättfångade är de som protesterar. En backlash ska följa det som blir för populärt.


När alla tycker det är lite kul att prata norska ett tag, ska någon komma med fingret i luften och säga att tv-succén Skam inte alls är bra. Ni vet, det kommer från människor som är mycket coolare än jag om inte annat för att de lägger all sin vakna tid på att vara det (Läs: Fredrik Söderholm och denna tidnings Kristofer Andersson som är så cool att han borde förlåta mig för detta).

De himlar med ögonen åt oss mentala boomers, ett ord jag nyss lärde mig förresten, som inte fattat att man borde sluta med detta innan det knappt börjat. Så är det kanske.

Men det kanske också är dags att slappna av. Jag ska, på tal om nystarter och årssammanfattningar, sluta håna de äldre i mitt ”flöde” som delar bilder på Facebook för att ”bara en procent av befolkningen kan se denna siffra”. Det är inte så himla lätt att känna till de digitala koderna. Ibland kan en lista över ens mest lyssnade låtar vara just det och inget mer.

Publicerad:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.