Podden som får dig att känna dig bakis

Edvin Törnblom och Johanna Nordström är hejdlösa i sina rapporter från Stockholms krogliv

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

Vilken tur att man inte är ute i svängen längre, tänker jag och läser Carina Rydbergs klassiker ”Den högsta kasten”.

I den skildrar hon Stockholms nattliv, nattsuddet på krogarna som var hetast på 1990-talet. Där minglar strävande konstnärer med advokater och namnkunniga kändisar.

Sen tänker jag samma sak igen när jag hör komikern Johanna Nordströms och nöjesprofilen Edvin Törnbloms halvnya podd ”Ursäkta”.

Uteställena har bytt namn, kändisarna heter inte längre Mats Ronander och Dan Hylander utan Eric Saade och Paow, men annars är det sig likt.

Livet på stockholmskrogarna, med spriten och skvallret, är detsamma oavsett när man råkar vara 22 år gammal. Det verkar kul, men också ansträngande. Ett snabbt liv som tär på en i längden och kanske särskilt när man rör sig på de hippaste ställena.

På 1990-talet var det nästan omöjligt för en oinvigd att ta sig in i den svårmodiga kretsen på restaurangen PA & Co, men poddarna gör det mesta mer lättillgängligt.

Törnblom och Nordström är totalt hejdlösa med sina historier om isfacklor och hysteriska notor och vem som ligger med vem (även om många namn beepas). Jag blir bakis av att bara lyssna på den.

Duons omedelbara kemi kommer till sin rätt mycket mer än i nedlagda podden ”Hallå?” som byggde på improviserade sketcher. Törnblom och Nordström behöver inga karaktärer för att driva en podd framåt, de är sina egna karaktärer.
Jag begriper ingenting av den skämtsamma Louise Epstein- (eller är det Jonatan Unge-?) skånska satsmelodin. Men inte ens den lyckas dra ner mitt humör.

Om man skulle tröttna på gästernas historier från krogen, allt mer utflippade beställningar och galna upptåg så rekommenderas ”Hänt på restaurang” som motvikt, där krogpersonalen får säga sitt. Särskilt avsnittet om hur coronakrisen slår mot branschen är värt att lyssna på.

Men det är förstås inget som Johanna Nordström eller Edvin Törnblom ska behöva tänka på, när de har huvudet fullt med gårdagens historier och magarna fulla av Dom Perignon.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.