Nu är staten din nya fiende

Martin Aagård om superviruset som lamslog världen

Dataviruset ”Wannacry” som slog till i 150 länder för en vecka sedan bygger på ett datavapen utvecklat av amerikanska NSA.

Ett av de mest kraftfulla datavirus vi hittills skådat spreds förra helgen över världen. Närmare 300 000 användare drabbades av ”Wannacry”. Ett program som låser din dator och håller den som gisslan ända tills du betalar en lösensumma, som vanligtvis ligger på 300 dollar.

Över 150 länder drabbades och enligt CBS news uppskattas skadorna kosta närmare fyra miljarder dollar.

Det unika med just detta virus är att det bygger på en säkerhetslucka i Microsoft Windows som upptäcktes av den amerikanska säkerhetsorganisationen NSAEdward Snowdens gamla arbetsplats.

I största hemlighet använde de sin upptäckt till att konstruera ett ”datavapen” som kunde ta sig in i alla Microsoftanvändares datorer.


Men i april i år avslöjade den hemliga hackergruppen ”Shadow brokers” att självaste NSA hackats och att receptet på deras nya digitala vapen läckt ut.

Vem som sedan skapade ”Wannacry” är oklart. I veckan hävdade flera amerikanska medier att det fanns kopplingar till Nordkorea.

”Shadow brokers” påstår nu i en ny bloggpost att de hittat många flera virusrecept i NSA:s datakokbok. Säkerhetsbrister i telefoner, routers, browsers och banknätverk som sammantaget skulle vara nyckeln till cirka 500 miljoner olika elektroniska prylar.


Föga förvånande har Wannacry gjort Microsofts chefsjurist Brad Smith rasande – på NSA.

Viruset visar nämligen på problemet med att statliga myndigheter i största hemlighet samlar på svagheter i datasystem, skrev han i en bloggpost.

Han jämförde NSA-läckan med att USA bestulits på sina Tomahawk­missiler. Det är ett väldigt kraftfullt vapen som nu hamnat i händerna på gangsters.

Han efterlyste en ”digital Genèvekonvention” som skulle tvinga statliga säkerhetsorganisationer att rapportera säkerhetsluckor till mjukvaruföretagen som då kan laga dem, i stället för att utnyttja dem till att hacka folks datorer.

Och det är här som historien blir en berättelse om hela vår digitala samtid. Plötsligt använder terrorister, kriminella och staten samma metoder. Och de enda som försvarar den enskilde medborgaren är absurt stora multinationella bolag.

Wannacry-skandalen är en perfekt illustration till vad internetteoretikern Evgeny Morozov nyligen skrev i The Guardian efter att Wikileaks avslöjat hur även CIA medvetet samlar på svagheter i digitala system för att kunna spionera.

Motiven är så klart ädla – att skydda oss från terrorister – men resultatet blir att de skapar perfekta verktyg för just terrorister och kriminella.


Så allt medborgaren kan göra är att hoppas på att de stora datajättarna gör sitt bästa för att skydda oss. Vilket vi gör. Vi har ett orimligt stort förtroende för Facebook, Apple, Google och Microsoft. Vi litar blint på deras goda vilja.

Morozov är övertygad om att detta förhållande är det första tecknet på den demokratiska kapitalismens död. När företag erbjuder oss beskydd mot staten är nämligen det liberala samhällets fundament borta. Den socialdemokratiska kompromissen byggde på det omvända förhållandet – att marknaden får vara fri tills den hotar att skada dig – då träder staten in.

I stället har vi fått en sorts digital nyfeodalism.

Så det är bara att ta mössan i hand och buga djupt för Bill Gates.

Han är din nye riddare.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln