Betala så slipper du bry dig om gamla mamma

Gubbe.com visar en sorglig syn på relationer

Sitter gamla mamma ensam för mycket? Inga problem, nu kan du betala för att någon annan ska hälsa på och sen rapportera om hur mamma verkade må.

Via tjänsten gubbe.com klickar du enkelt hem en student till en ensam åldring, som kan ta ut hen på promenad, spela kort eller bara prata lite. Får du göra rut-avdrag för detta? Det kan du hoppa upp och sätta dig på. Det kan även ges som en personalförmån, så kan dina anställda jobba ännu mer.


Det låter som ett synopsis på en svart komedi men är alltså på riktigt. På hemsidan vittnar några kända influencers om hur bra de tycker att tjänsten är men trots det blir jag deppig av hela upplägget. Är det för att jag inte tycker att äldres ensamhet är ett problem? Nej.

Är det för att jag är en svekfull feminist och hatar unga kvinnliga företagare? Nej.

Är det för att jag inte tycker om en samhällsutveckling där betaltjänster för de som har råd allt mer ersätter det som en gång var en del av den allmänna välfärden (det vill säga en fungerande hemtjänst). Jo, delvis.

Men mest handlar det nog om en sorglig syn på relationer när man tror att man kan ersätta bristen på tid för umgänge med pengar. Målgruppen för den här tjänsten är ju inte den som sitter ensam utan dennes anhöriga, som på detta sätt tror sig kunna reglera den skuld de känner (om det var jag skulle jag inte slänga bettskenan på en gång). Var det nån som sa ”kommodifiering av relationer”?


Ofrivillig ensamhet är inget att skoja om, den kan göra oss sjuka till kropp och själ. Man kan diskutera i vilken mån det är en fråga för politiken, om man likt Storbritannien och Japan bör tillsätta ensamhetsministrar. Själv är jag tveksam till vad en sådan skulle kunna åstadkomma – vill man se politisk handling (alltså pengar, inte bara ord) så kan man till exempel bygga ut hemtjänsten och annan äldreomsorg, ett redan helt befintligt politikområde.

Eller så kan man satsa mer på civilsamhället, som ju redan täcker upp i så hög grad när det offentliga (och anhöriga) inte räcker till. Svenska kyrkan, till exempel, finns över hela landet och har sociala verksamheter för ensamma i alla åldrar. Det finns också ideella organisationer, som Röda korset och Äldrekontakt, som bedriver ett aktivt arbete för att minska människors ensamhet. Du får visserligen inte dra av det på skatten men så är det å andra sidan redan gratis.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln