”Studio DN” är befriande humorlöst

Hanna Olsson har lyssnat på tidningens podd-satsning

När det nu har blivit dags för Dagens Nyheter att ta klivet ut på poddscenen vill de – icke överraskande – till varje pris vara P1. Med Johar Bendjelloul, rekryterad från SR, som en av frontfigurerna i den nya satsningen blir det också förvillande likt.

DN lanserade för några veckor sedan två nya poddar: en intervjupodd med nämnde Bendjelloul samt Studio DN, veckomagasinet där DN-medarbetare pratar om sådant som stått i tidningen i veckan. Och förstås också det tvåtusenartonska inslaget om vad som inte hänt i veckan, det vill säga falska nyheter och desinformation. Övriga programledare är Johan Hilton, Karin Eriksson och Hanna Fahl.

Den som är allergisk mot journalistik i kategorin reporter intervjuar reporter, som ofta förekommer i livesändningar där man fått slut på intervjupersoner och behöver fylla ut tiden, ska undvika Studio DN.

Här intervjuar kollegor kollegor och skäms inte för det. Johar Bendjelloul lovar i första avsnittet att det är DN:s smartaste reportrar som ska förekomma i podden, jo, det är lustigt att tänka sig motsatsen.

Resultatet är smart, det är insatt och jag lär mig saker om Davos och Gui Minhai som jag kanske inte snappat upp i det ilsnabba nyhetsflödet.

Men vänta nu, det finns ju redan en podd – ett radioprogram rent av – som gör detta. Det heter God morgon, världen!, sänds i P1 och vinner på nästan samtliga punkter. För samtidigt som Per Svensson är med på skypelina från hemifrån sitt vardagsrum för att snacka terror i Studio DN, förbereder Cecilia Uddén en ingång om en satiriker direkt från en jazzig bakgata i Tel Aviv.

Där P1:s veckomagasin i alla fall bjuder till konflikt i panelen (programmets bästa inslag) så är podden från morgondraken i Marieberg helt renons på dramatik. Alla är överens och förstår varandra precis.

Men en sak är underbar med Studio DN: Den är helt humorbefriad. Hanna Fahl, vanligtvis så otroligt rolig, får på sin höjd låta munter och dammiga satirinslag om att Lill-Babs haft många karlar slipper vi helt.

Det sista var tyvärr ett autentiskt exempel från God morgon, världen!.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.