Dubbelfel, ministern

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Publicerad 2015-10-07

Ingen håller med Alice Bah Kuhnke om filmpolitiken

Blir det mer eller mindre pengar till svensk film när staten tar över finansieringsansvaret? Sedan höstbudgeten presenterades har siffrorna slungats fram och tillbaka i olika försök att vinna tolkningsföreträde över den nya filmpolitiken.

På ena sidan nätet står kulturminister Alice Bah Kuhnke, på den andra sidan står i stort sett alla andra. Den filmpolitiska siffertennisen lär fortsätta till skiljeset och tiebreak.

Förra veckan fördjupades ställningskriget när filmbranschen i samlad trupp protesterade mot minskade stödmedel i ett öppet brev till kulturministern – som kontrade med att på Instagram likna sina kritiker vid en hysteriskt malande klimatförnekare som vägrar fatta fakta.

Det är inte förvånande att Alliansens kulturpolitiska företrädare i samma veva gör ett utspel på Aftonbladet Debatt (2 okt) för att meddela att de lämnar filmsamtalen med regeringen samt motsätter sig den aviserade momshöjningen på biografbesök.

På läktarplats drar förmodligen internetleverantörerna, som ­hela tiden stått utanför det gamla filmavtalet, en suck av lättnad. För trots att film i allt högre grad distribueras via nätet väljer regeringen att finansiera den statliga filmpolitiken genom att beskatta biografen – som endast står för 3 procent av filmkonsumtionen.

Men visst visar regeringen prov på handlingskraft när det gäller att backa in i framtiden.

Jacob Lundström

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.