Tvär vändning i podd om ”satanic panic”

”Hoaxed” är den mest omtalade brittiska podden just nu

Jag var inte förberedd på vändningen som kommer efter halva första avsnittet av Hoaxed, den mest omtalade brittiska podden just nu.

Det jag visste var att det handlade om en ”satanic panic”-historia i burgna Hampstead Heath i norra London. Många poddar och dokumentärer, inte minst tv-klassikern Paradise lost, har skildrat hur rykten om satanister som mördar barn börjat spridas och moralpanik och masshysteri uppstår. För en dokumentärnörd börjar ämnet kännas (förlåt) lite uttjatat.

Ofta har det handlat om fall från 1980- och 90-talen men detta utspelar sig på 2010-talet, i kölvattnet av avslöjandet av tv-profilen Jimmy Saviles pedofili och senare Jeffrey Epsteins övergrepp. Med internets fulla kraft eldas moralpaniken nu på av högljudda konspirationsmiljöer, en ekokammare som redan granskats av många poddar, inte minst lysande Things fell apart av Jon Ronson.

 

Det första som möter en i Hoaxed är barnröster; vittnesmål om övergrepp i förhör med varsamma poliser. Det känns intimt, nästan lite obehagligt, även om rösterna för barnens skull förvrängts. Poddskaparen Alexi Mostrous är medveten om den etiska problematiken, men resonerar att barnens egna ord krävs för att slå hål på de konspirationer som än idag förföljer dem.

När podden tillfälligt växlar spår till barnens mammas berättelse börjar ett långsamt nystande i djupa mörker av narcissism och självbedrägeri, där saker sällan är som de framstår på ytan.

Mostrous dyker djupt in i miljöer som fanatiskt jagar pedofilkonspirationer, samtidigt som verkliga övergrepp tonas ned. Vad händer när ”godhetens” riddare skadar dem de säger sig vilja skydda?

 

”Hoaxed” försöker komma nära och förstå konspiratörernas bevekelsegrunder, utan att för den skull tappa kompassen om vad som är fakta eller fiktion. Envist pekar Mostrous ut de övergrepp polisen inte ens utrett, som om de försvann i röran när de mest spektakulära anklagelserna kunde avfärdas. Tack vare poddens avslöjanden tar fallet ännu en vändning, i sista avsnittet.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.