Hallå, vänta nu – DEN Kim Kardashian?

True crime-podden ”The system” tycks bottna i ett genuint rättspatos

En brutal massaker i Ohio 1994 där en okänd gärningsman attackerat en familj i deras hem. Tre personer skjuts ihjäl, inklusive en fyraårig flicka, och tre skadas svårt. Kort därefter arresteras 31-årige Kevin Keith som senare döms mot sitt nekande till döden, efter att de tre överlevande pekat ut honom. Domen korrigeras senare till livstid men det finns mycket som inte stämmer med fallet. Kanske något för Kim Kardashian att sätta tänderna i?

Hallå, vänta nu. DEN Kim Kardashian?

Jajjemen! Och efter bara tre avsnitt av hennes nysläppta true crime-podd The system kan världens största influencer och realitystjärna nu också kalla sig världens största (nåja) true crime-poddare. The system åkte nämligen rakt upp på förstaplats på Spotifys topplista.


Så hur kommer det sig att Kim Kardashian av alla människor släpper en true crime-podd? Svaren på det är förstås flera. Vid första (kanske fördomsfulla?) anblick handlar det ju främst om marknadsföring. Få människor har under 2010-talet varit lika skickliga på att bygga ett varumärke ur praktiskt taget ingenting. Cyniska röster har också pekat på det faktum att serien släpps (nästan två år efter att den först annonserats) samma dag som Kim själv tvingats till förlikning med amerikanska myndigheter för att på ett olagligt sätt marknadsfört kryptovalutor på nätet. Säkert bara en slump.

Men när avsnitten rullar blir det uppenbart att Kardashian är mer än bara en röst och ett ansikte utåt. Hon genomför intervjuer, bläddrar igenom dokument och är om man ska tro henne själv i podden också initiativtagaren till granskningen.


Och det är nog inte så långsökt som det först kan verka. Kim själv håller just nu på att genomföra sin juristutbildning med ambition att gå i sin pappas fotspår som advokat. Och kanske är det bara skicklig storytelling men jag får faktiskt känslan av ett genuint rättspatos. En vilja att göra skillnad.

Kring sig har hon såklart en armé av producenter och skickliga innehållsmakare. Och resultatet är därefter. Här uppfinns inga hjul men hantverket är genuint och storyn solid. Jag kommer definitivt lyssna vidare för visst är väl Kevin oskyldigt dömd? Eller?

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.