En svensk poddsitcom med ett otvunget mys

”Stammis” har något – men utförandet måste vässas

Har vi törstat efter en sitcom i poddform? Ja, kanske. Eftersom den i tv har försatts i någon slags obestämd törnrosasömn så får ändå varje ansats att kyssa komedin tillbaka till livet ses som hedervärd. Det känns som ett decennium sedan man fick skratta.

Poddsitcom är inte ett helt nytt koncept i andra delar av världen. Scrollar man igenom internationella flöden finns det otaliga fiktiva humorpoddar som säkert skulle kvala in i kategorin. Något som slagit igenom bruset vidare värst verkar dock inte ha skett än. Poddarnas Vänner eller Seinfeld väntar fortfarande på att bli skapade.

Stammis är sannolikt vad man skulle kunna kalla den första svenska poddsitcomen – en manusburen humorserie med Vera Herngren, Edvin Törnblom och Jonatan Unge i några av rollerna.

Handlingen kretsar kring ett kompisgäng som ses på en bar och snackar skit. Stina är fattig, Vega budar på lägenheter som om det vore med monopolpengar, Edward har precis kommit hem från LA utan att ha blivit känd och Jack dejtar unga tjejer… för att nämna några figurer. Den närmaste jämförelsen jag har till hands är ett How I met your mother, utan amerikansk kyskhet.

Det finns något här. Även om storyn på inget sätt är unik så finns det något lockande i den här miljön och formatet. Ett otvunget mys utan att behöva anstränga ögonen.

Men det ligger fortfarande en bra bit bort. För samtidigt som jag gillar idén så är det tyvärr ganska mediokert utfört. Det må bero på ovana av denna form av teater, både som skapare och konsument, men skådisarna bör luta sig tillbaka och börja prata som folk för det är väldigt svårt att höra detta som ett naturligt samtal runt ett barbord. Det är däremot väldigt lätt att framför sig se Stammis-kvintetten med skrymmande hörlurar och en stor mick i ansiktet, läsandes ur manus.

Vi är bara ett par avsnitt in i skrivande stund så det vore inte rättvist att döma ut Stammis än. Det finns stark utvecklingspotential här – både för genren och själva produkten. Men då krävs ett starkt detaljarbete.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln