Spökljuden utan kropp gör oss förvirrade

Dammsugarens smutsrassel skapar bara misstänksamhet

Örat är en mystisk kroppsdel. När jag pratar hör jag min egen röst som om den för ett ögonblick svävade fritt i rummet. Samtidigt bor ju rösten inuti mig.

Alla styrs vi av ett psykoakustiskt förhållande mellan att ljudet helt enkelt låter fysiskt (objektivt) och upplevs olika (subjektivt). Dessutom påverkas varje pip av ett kulturellt betingat normlyssnande, hur ljudet bör uppfattas.

Ta en dammsugare. Yyyyyooo ooouuuuuuoooodgd´g´g (några gruskorn sugs in slangen) yyyy ooooooouuuu. Ett rätt oskönt ylande-brummande-susande som i sämsta fall når över 90 decibel. I jakten på att förbättra miljön har tillverkare testat att dämpa ljudet. Problemet är att ingen litar på en ljudlös dammsugare. Vi blir misstänksamma. Blir det verkligen rent? Så därför har några industridesigners testat att kröka röret på ett sätt som framhäver smutsrasslet.

Tyvärr är detta fejkade sanitetsrör feltänkt. Plötsligt känns hemmet som ska dammsugas varken smutsigt eller rent.


I dag finns till och med tvättmaskiner där man förstärkt soundet av vatten som forsar i rören. Feltänkt, eftersom hjärnan kan tro att du har startat en översvämning i källaren.

Vilka ljud upplevs som äkta? Genom så innovativa uppfinningar som radion, grammofonen och bandspelaren bröts rösten ut ur sitt biologiska sammanhang. Visst kunde den inspelade rösten precis som fotografiet framkalla minnet av en händelse, avskild ur sin kontext. Men inspelningen gav oss en spökröst utan kropp.


Här tror jag SJ bidrar till ett stort feltänk med sin syntetiska röst Järda, JÄRnvägsDAmen. Sedan tio år hörs hon på landets perronger och i stationshus.

Trafikverkets Järda, skapad efter senaste ”text to speech”, TTS-forskningen, har ingen kropp, inget naturligt sammanhang, ingen historia, inga nyanser.

Hennes meddelade ankomster, avgångar, tidtabelländringar och spårändringar kan visserligen uppfattas som korrekta. Men Järdas brist på satsmelodier och betoningar skapar en air av social robot kring sig.

Det är nästan så en saknar skenskarvarnas tid och när det tog riktigt lång tid att resa.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln