USA-valet – en krutdurk full med minor

I ”Radiolabs” senaste avsnitt går man igenom olika utfall – det ger kalla kårar

Publicerad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

På tisdag den 3 november avgörs det – blir det Trump eller Biden?
Foto: TT
På tisdag den 3 november avgörs det – blir det Trump eller Biden?

KULTUR

Tänk om Biden vinner men Trump vägrar lämna över makten? Tänk om det förekommer valfusk?

I det senaste avsnittet av Radiolab ställs dessa och liknande frågor efter ett avancerat rollspel - svaren lär skicka kalla kårar längs din rygg.
Att föra samman experter och låta dem rollspela olika tänkbara utfall är en väl använd metod för att testa hållbarheten i ett valsystem. Så när statsvetaren Rosa Brooks samlade ihop en grupp med 67 experter från båda politiska läger såväl som från Pentagon, från medier, jurister och olika departement, för att testa olika scenarier kring det stundande valet var det från början business as usual.

Gruppen delades upp i olika lag, ett för Demokraterna, ett för Republikanerna, ett för medier och så vidare.

När alla spelpjäser var utplacerade och förberedda så presenterades första scenariot: Klockan är två på natten på valdagen, valresultatet är ”inconclusive”, oklart.

De olika teamen turades om att presentera åtgärder, kontrollerade av en extern grupp sakkunniga för att åtgärderna skulle vara trovärdiga.

Att testa scenarier så här har de inblandade alltså gjort flera gånger förr och till en början var stämningen i de olika Zoom-grupperna lättsam och uppsluppen. Men det förändrades snart.

För varje omgång var scenariot ett nytt valresultat. Biden som klar vinnare, Trump som klar vinnare, och så vidare. Och i samtliga spel blev resultatet värre än förväntat snabbare än man trott. Stämningen blev chockad och flera av spelomgångarna avbröts i förtid på scenarierna spårat ut i rent kaos.

Ett tjugotal av spelets deltagare intervjuas i Radiolabs avsnitt och delar med sig av sina farhågor inför tisdagens val, som enligt det här stresstestet mer liknar en krutdurk fullproppad med minor än något annat.

Det ska såklart inte ses som förutsägelser av vad som komma skall utan som ett verktyg för att försöka identifiera de utspel eller incidenter som riskerar starta en spiral mot våld och kaos. Allt berättat med Radiolabs fenomenala känsla. Och det lämnar en med en enda tanke i huvudet – tänk om?

Publicerad:

LÄS VIDARE

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.