Linderborg går rakt i fällan

SVT svarar om klassförakt: Döm inte ut den folkliga smaken

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Publicerad 2017-04-19

REPLIK. Åsa Linderborg skriver (Aftonbladet 18 april) att hon på måfå hittat fem serier på SVT Play som hon tycker illustrerar ett mönster. Hon har därmed samlat ihop olika disparata saker och anser sig ha lett något i bevis.
Vi på SVT är glada att vi under senare år fått en allt bredare palett av humortilltal där olika upphovspersoner hittat olika sätt att vara roliga. Förutom de serier som Linderborg väljer att spana in har vi humorkollektivet Stallets serie Trettiplus igenkänningshumor om livet under åren man bildar par och familj. Grotesco – humorgruppen vars växlingar mellan sketch, musik, parodi och ren absurdism är närmast omöjliga att beskriva – och vi har feministhumor i prisvinnande Full patte med systrarna Bianca och Tiffany Kronlöf, för att bara nämna några.

Många unga talanger som Gina Dirawi, William Spetz, Tova Helgesson och killarna i I just want to be cool har gått vidare från Youtube till serier på SVT.
Vi har skämtat om innerstadsfenomen i Juicebaren, parodierat superhjältar i Insiativet och drivit med den kulturella medelklassen i Taxi. Så bredden i vad vi skämtar om och hur har nästan aldrig varit större.
På senare tid kan vi även addera modern buskis som Uti bôgda, vilket jag är lite extra glad för.

Vägen till etablerad komiker och humorist i dag går oftast via några första steg på Youtube. Detta innebär att fler olika talanger utvecklas och hittas. Det är inte enbart den studentikosa universitetsvägen som bär till humorjobb på scen och tv. Med sin artikel går Åsa Linderborg i den klassiska fällan att döma ut den folkliga smaken som så många av sina företrädare på kultursidorna.

Humorgänget bakom Uti bôgda, som alla är från Västergötland, är nya talanger som under flera år odlat sin egen humor och nu fått chansen att ta den vidare till en bredare publik. Vad Åsa Linderborg inte vill förstå är att när man som buskishumorist säger att man vill att ”något ska vara riktigt, riktigt dåligt” så är det en provocerande spark uppåt, mot de från parnassen som man vet kommer att döma ut en och ett försök att istället göra den positionen sitt adelsmärke.

För hantverket, gestaltningen och ambitionen med bland annat Uti bôgda är inte låg eller dålig – det är frodig, karaktärsstark och filmiskt välberättad modern buskis. Det är inte konstigt att det var en av de stora publiksuccéerna på SVT Play 2016.
För publiken läser också situationer och karaktärer, men med en annan blick än Åsa Linderborg. Där hon tror att man skrattar elakt åt dem som är underdogs och tilltufsade av tillvaron så märker man om man följer de här serierna hur sympati och identifikation väcks med de klantiga och fumliga huvudpersonerna, töntarna. De som vi hoppas på ändå ska lyckas trots sina olika tillkortakommanden och de som vi alla kan känna att vi är ibland i olika situationer. Det är i själva verket identifikationen och medkänslan som är humorns motor.

Peter Nyrén

Programbeställare, drama, underhållning och livsstil på SVT

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.